Înainte de a se transforma în vin și a intra în sticlă, strugurii merg pe o cale foarte lungă și dificilă, cu multe pericole în diferite etape. De exemplu, la început, o viță de vie poate fi distrusă de dăunători sau de păsări. Am colectat pentru dvs. cele mai neobișnuite lucruri despre vin, dezvăluind și unele dintre secretele sale.

Vinul se curăța prin filtre naturale

După zdrobirea strugurilor din lichidul rezultat rămân particule solide și resturi iar acestea trebuie îndepărtate. În multe țări europene înainte de anii nouăzeci, sângele de bovine a fost utilizat pentru filtrare. Producătorii moderni folosesc pământ de diatomee (cu conținut de alge fosilizate), grâu (colagen derivat din vezicule de pește) și betonită (argilă vulcanică) pentru curățarea vinului. Uneori, albușurile de ou și musculița irlandeză sunt folosite pentru curățare.

Vârsta vinului este determinată prin metoda radiocarbonului.

Pentru a detecta frauda cu privire la vârsta vinului (când eticheta și sticla în sine sunt foarte vechi, dar vinul poate proveni dintr-o recoltă nouă) casele de licitație, brokerii vinicole și colecționarii recurg la metoda de analiza folosind tehnologia radiocarbonului. Este destul de precisă și vă permite să stabiliți vârsta băuturii cu o precizie de un an sau doi.

Starea vinului este diagnosticată folosind RMN

Imagistica prin rezonanță magnetică este folosită nu numai pentru diagnosticarea oamenilor și a animalelor. În 2002, profesor de chimie de la Universitatea din California, a brevetat metoda de utilizare a RMN pentru a diagnostica starea vinurilor vechi. Acesta vă permite să aflați dacă vinul a fost depozitat în condiții corecte și dacă conținutui sticlei nu a fost alterat datorită deschiderii accidentale a acesteia.

Vinul poate fi îmbatranit instantaneu

Recent, oamenii de știință chinezi au dezvoltat o tehnică prin care puteți să îmbătrâți în mod artificial vinul tânăr ieftin. Curentul electric care trece prin sticlă timp de trei minute face gustul vinului mai nobil. Oamenii de știință nu sunt complet siguri că acest lucru se întâmplă, dar este evident că energia electrica schimbă structura proteinelor, aldehidelor și esterilor, astfel imbatranind instant vinul.

Proprietarii de podgorii își urmăresc recoltele folosind drone

Unele podgorii de elită din Napa și Bordeaux folosesc drone, scanere optice și dispozitive sensibile la temperatură, urmărind starea viței și a strugurilor. De asemenea, dronele sunt responsabile de colectarea datelor pentru a ajuta vinificatorii să analizeze eficacitatea utilizării îngrășămintelor și să găsească timpul optim pentru recoltare.

Resturile animale sunt folosite ca îngrășământ pentru struguri.

Unii vinificatori nu doresc să utilizeze substanțe chimice pentru a alimenta struguri. Pentru a îmbunătăți pH-ul solului și pentru a combate bolile de viță de vie, ei folosesc așa numitul preparat nr. 505. Se compune din craniul unui animal (mai ales oi, vaci sau capre), pline cu chipsuri de stejar tocate. Înainte de a adăuga preparatul nr. 505 pe sol, este îngropat într-un loc umed pentru una sau două sezoane.

Mustardul ajută la combaterea dăunătorilor de struguri

Mulți vinificatori plantează mustar sau ridiche între rândurile viilor. Aceste plante conțin glucozinolat, pesticide naturale care ajută la combaterea dăunătorilor. În special, muștarul protejează vița de vie de nematozi – viermi mici care pot distruge cultura.

Trandafirii din vii sunt la fel de utili precum canarii în mine

În cele mai vechi timpuri, minerii folosesc canarii ca o semnalizare a scurgerilor de gaze de mină. Dacă conținutul său crește, pasărea va muri in scurt timp. Trandafirii plantați între rânduri de podgorii joacă un rol similar. Dacă există spori de mucegai în aer, ei vor lovi mai întâi trandafirii, și apoi strugurii. După ce a observat trandafirii bolnavi la timp, vinificatorul reușește să-și salveze strugurii prețioși prin pulverizarea cu ajutorul unor mijloace speciale.

Pentru a proteja strugurii folosiți păsările de pradă

Păsările pot distruge 20% din cultură. Pentru a proteja cultura împotriva acestor păsări, mulți vinificatori din Noua Zeelandă și California au început să folosească păsări de pradă, cum ar fi șoimii. În timpul zilei, un șoim poate ucide una sau două păsări dăunătoare , iar întreținerea sa este foarte ieftină.

Plantele dăunătoare vor fi găsite în curând în sălile de degustare

În jurul cramelor de vin și în sălile de degustare a podgoriilor zboară de multe ori muștele de fructe. Nimeni nu vrea să observe un astfel de oaspete urât în ​​paharul de vin, astfel încât vinificatorii caută modalități de a scăpa de ele. De exemplu, în California, vinificatorii explorează modalități de a utiliza plante de cerb și alte plante dăunătoare pentru a controla privirile din față. Dacă dovedesc eficacitatea lor, ele vor fi folosite în multe săli de degustare din întreaga lume.