Islanda este o țară mică, cu o populație de numai 358.780 de locuitori . în orașe toți locuitorii se cunosc între ei, așa că atunci când plecați, nu este nevoie să închideți ușa casei, iar copiii pot fi lăsați fără a fi supravegheați în parcurile sau locurle de joacă special amenajate. În plus, Islanda este una dintre cele mai fericite țări din lume.

Ne-am îndrăgostit necondiționat de această țară și vrem să împărtășim cu dvs. faptele care dovedesc că această țară poate fi considerată un loc ideal pentru a trăi.

1. Islanda este una dintre cele mai frumoase țări din lume.

Țara se mândrește cu cea mai puternică cascadă din Europa – Dettifoss , cea mai mare piață de păsări situată pe o stâncă și unul dintre cei mai mari ghețari . Islandezii au trăit mereu în armonie cu natura magnifică a țării lor, respectând-o și protejând-o. Există atât de multe minuni naturale pe insulă, încât oricine trăiește acolo sau doar călătorește nu poate să nu se îndrăgostească.

2. Limba islandeză sa schimbat abia de la începutul secolului al XII-lea.

Islandezii sunt foarte mândri de limba lor . În vremurile vechi pe o insula mică se mențineau legături sociale strânse, ceea ce asigura o stabilitate foarte puternică a limbii. Vechea limbă poate fi citită de aproape orice locuitor al țării fără nici o dificultate. În plus, Islanda este lider pe piața mondială a cărților, există mai multe cărți produse acolo într-un an decât în ​​orice altă țară.

3. Una dintre cele mai avansate legislații în domeniul drepturilor omului.

Țara are una dintre cele mai bine puse la punct legi privind egalitatea de gen, libertatea de exprimare, drepturile minorităților sexuale și nivelul democrației. Astfel, în 1980, Islanda a devenit prima țară din Europa în care o femeie a fost aleasă președinte , iar în 2010 a fost introdusă o interdicție privind cluburile de striptease în sprijinul feminismului în întreaga țară . Garanția libertății religioase și legile care interzic în mod strict discriminarea pe orice temei au făcut din Islanda lider mondial în domeniul drepturilor omului.

4. Educația gratuită

Școlile și colegiile din țară sunt gratuite, însă taxele universitare sunt foarte scăzute, ceea ce face ca învățământul superior să fie accesibil tuturor. În plus, rata de alfabetizare este mai mare în Islanda decât oriunde în lume.

5. Nu există instituții medicale private.

Guvernul islandez acordă o atenție deosebită dezvoltării sistemului de sănătate. Islanda are una dintre cele mai înalte rate de viață. În același timp, medicina publică se descurcă complet cu serviciile publice, pur și simplu nu este nevoie de facilități private de sănătate.

6. Încălzirea centralizată gratuită

90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă caldă din surse geotermale. Apa caldă este furnizată din puțuri, iar stațiile geotermale oferă toate necesitățile de încălzire ale țării , pentru care cetățenii nu trebuie să plătească.

7. Fiecare cetățean islandez are acces la baza de date genealogică.

Site-ul leslendingabók este o bază de date care conține informații despre rudenia tuturor islanderilor din secolul al XVIII-lea. A fost compilat datorită faptului că populația țării este mică (puțin peste 300 de mii de persoane). Mulți islanderi utilizează acest site pentru a verifica dacă noul lor iubit este o rudă.

8. Lipsa armatei

Pe lângă faptul că nu există o forță armată permanentă în țară , nici poliția sau garda de coastă nu au arme. Infracțiunea este aproape zero, astfel încât arma nu este o “unealtă” necesară. Dacă unul dintre cetățeni dorește să facă serviciul militar, el se poate alătura armatei norvegiene ca parte a unui acord între aceste țări.

9. Cel mai scăzut număr de cetățeni care fumează sau consumă alcool.

În Islanda, oamenii de știință și-au dat seama ce procese biochimice creează dependență și, prin campanii repetate, au redus numărul fumătorilor și consumatorilor de alcool din țară la 3-5%. Diferitele substanțe conținute în alcool și țigarete provoacă procese biochimice în creier, de unde corpul devine dependent. Oamenii de știință au decis să găsească activități care stimulează aceleași procese în creier într-un mod natural. Acestea includ dans, muzică, desen sau sport.

10. Islanda crede în trolli și elfi.

Potrivit folclorului local , trolii trăiesc în pietre rotunjite. Dacă un islandez vede o astfel de piatră în calea lui, atunci în nici un caz nu o va atinge și o va ocoli pentru a nu deranja spiritul. Și dacă “casa trolului” trebuie să fie mutată într-un alt loc, atunci este invitată o persoană specială, care va negocia mutarea cu spiritului din piatră. Chiar și pentru o nouă autostradă, designerii se consultă întotdeauna cu experți în folclor, pentru a nu afecta în mod inconștient habitatele trolilor.

11. Primarul din Reykjavik a fost un comediant de stand-up, muzician punk rock și șofer de taxi.

Înainte de a fi ales primar, Jon Gnarr a reușit să cânte într-o trupă de punk, să lucreze ca șofer de taxi, asistent medical într-un spital de psihiatrie, lucrător la uzina Volvo din Suedia și un comediant de stand-up. De cănd este primar în oraș a reuși să pună pe picioare întreg aparatul financiar al primăriei, a construit a zeci de kilometri de benzi de biciclete, a reuorganizat școlile si a reușit creștereaa turismului în Reykjavik.

12. Islanda este locul filmării a numeroase filme și emisiuni TV celebre.

Peisajul extraterestru din Islanda atrage nu numai călătorii, ci și regizorii. Există o companie specială în țară care organizează filmări în Islanda, iar printre filmele și emisiunile de televiziune filmate aici se pot menționa Game of Thrones, Star Wars, Torah, Interstelar și multe altele.

13. Numele unui nou născut este decis de un comitet special

Little boy sitting on the fur in viking style hat

Acest comitet din Islanda este compus din 6 persoane: 3 sunt numiți de ministrul justiției și alți 3 de instituțiile de învățământ superior din țară. Acest lucru se întâmplă pentru că țara este intr-o continuă luptă împotriva împrumuturilor lingvistice externe; în primul doresc să apere limba lor maternă. Noile nume admise sunt adăugate în listă destul de des. Astfel, de exemplu, au fost adoptate numele de Geimar și Brimtour pentru băieți și Goodna, Iselin și Louni pentru fete. Dar numele Andrew a fost respins deoarece scrisul său nu respectă regulile limbii islandeze.

Vreți să vă faceți urgent bagajele și să mergeți la Islanda? Sau poate ați fost deja acolo sau chiar trăiți în această țară?