Lumea noastra este mult mai complexa decat ne imaginam. Uneori, in mod accidental, aflam un fapt inedit si ne gandim la el toata ziua.

Ne asiguram inca odata ca lumea noastra este o sursa inepuizabila de lucruri inedite si am hotarat s ava expunem cateva dintre ele.

1. O turma de elefanti cantaresc mai putin decat o balena albastra.

Balenele albastre sunt cele mai mari creaturi cunoscute de pe terra. O balena albastra poate avea pana la 200 de tone, iar limba ei poate cantari 4 tone. Elefantii, de exemplu, cei din Africa, cantaresc pana la 2.7tone.

2. In 1992, aproximativ 29.000 de rate de cauciuc au fost cazut in mare de pe o nava de marfa.

In timpul unei furtuni din Ianuarie 1992, un lot intreg de rate de cauciuc s-au pierdut in mare si si-au inceput lunga lor calatorie. Traiectoria miscarii lor a devenit obiectul de stiudiu al oamenilor de stiinta, iar dupa 11 ani unele tari au inceput chiar sa de apremii pentru ratele gasite de-a lungul plajelor. Astazi au devenit obiectul unei cautari a colectionarilor.

3. Albinele – dansatori priceputi.

In fata stupului de albine, puteti vedea cum incep sa zboare intr-un mod bizar, uneori facand pauza si muscandu-se de abdomen. Tot acest dans reprezentant o harta a florilor din imprejurimi. Imediat dupa acest dans albinele se grupeaza si pleaca spre campul de flori.

4. In Elvetia este ilegal sa detii un singur porcusor de Guinea. Se simt singuri !

Acelasi lucru este valabil si pentru papagali. Aceste animale tolereaza foarte greu singuratatea, de multe ori mor in aceste conditii. Elvetienii au o atitudine speciala fata de aceste animale si au adus problema in fata parlamentului care a organizat si un referendum in acest sens promulgand mai tarziu si o lege in acest sens

5. Curcubeul este de fapt rotund si nu in forma de arc.

Curcubeul – fenomen cauzat de refractia si dispersia luminii in picaturile de apa. Vedem doar partea de sus a acestei iluzii. Pentru a vedea forma completa trebuie ca mai multi factori meteorologici sa coincida iar observatorul trebuie sa fie la inaltime.

6. Vidrele au buzunare in blana unde isi tin pietrele favorite si mancare.

Aceste animale au piele suplimentara sub bratele superioare pe care o pot folosi asemenea unor buzunare. Vidrele se hranesc cu scoici, crabi si alte crustacee. Aici pomicolele ajuta. Vidrele cara cu ele pietre pe care le folosesc apoi pentru a sparge scoicile chiar in mijlocul apelor. Existe, de asemenea, suficient spatiu pentru a indesa acolo si mancare.

7. Daca mancati prea multi morcovi tenul dumneavoastra se poate ingalbeni.

Consumarea morcovilor si/sau a altor produse cu continut ridicat de beta-caroten pot schimba intr-adevar culoarea pielii. Un exces cu aceasta substanta poate face tenul dumneavoastra mai galben. Alte probleme nu vor aparea dar daca vreti sa reveniti la culoarea initiala a pielii aveti nevoie de o dieta care exclude aceasta substanta.

8. Albinele isi aleg regina singure si o fac sa evolueze.

Probabil multi v-ati intrebat cum isi aleg albinele regina. Adevarul este ca albinele isi hranesc larvele cu “jeleu regal” ceea ce face ca larvele sa creasca. Cand stupul are nevoie de o regina noua, albinele isi aleg o larva si ii dau mai mult lapte decat restul. Aceasta nutritie o face sa se dezvolte diferit.

9. Fluturii beau sange, transpiratii si lacrimi.

DIn cauza lipsei de substante nutritive esentiale, fluturii ar putea incepe sa le caute in surse neobisnuite. Aceasta ar putea fi ,de exemplu, sangele unui animal usic de un pradator, lacrimi din reptile sau transpiratia umana. Poate ati observat interesul neobisnuit al acestor insecte pentru dumneavoastra. Nu te grabi sa te gandesti ca te-au gasit atractiv; poate ca sunt interesati de transpiratie (sau sange).

10. Ananasul a fost atat de scump incat a fost inchiriat

In secolele XVI-XVIII. Ananasul in Europa a fost extrem de rar, datorita dificultatilor de transport care costau foarte mult. Numai aristocratii isi puteau permite sa guste un fruct exotic. Reprezentantii clasei de mijloc il puteau totusi inchiria pentru o sarbatoare.

11. Vacile pot urca pe scari dar nu pot cobori.

Acest fapt se datoreaza structuri osoase ale acestor animale care nu se pot misca in acelasi fel ca noi. O scara, chiar nu foarte abrupta, este un test serios pentru o vaca. Picioarele lungi, greutatea mare pe fata si mobilitate scazute nu permit vacilor sa coboare treptele.

12. Daca soarele dispare brusc vom afla asta abia dupa 8 minute.

Suntem la o distanta de 150milioane de km de Soare iar viteza luminii este de 300.000 Km/s. Prin impartirea acestori valori putem afla ca lumina soarelui ajunge la noi in 8 minute si 20 de secunde. Adica daca soarele dispare brusc nu vom afla asta imediat.

13. Liliecii vampiri simt sistemul circulator al animalelor de la distanta.

Aceste animale au nevoie de sange pentru a supravietui si s-au adaptat la cautarea ei intr-un mod interesant. Nasul lor are un fel de senzor cu infrarosu capabil de a detecta temperatura de la distanta.In acest mod ei vad, literalmente, sistemul circulator al animalelor si pot chiar sa identifice venele cele mai “gustoase”, si apoi sa muste direct acolo unde trebuie.

14. Alfabetul Hawaian este de numai 13 litere.

Alfabetul Hawaian este format din 5 vocale (A a, E e, I i, O o, U u) si 8 consoane (H h, K k, L l, M m, N n, P p, W w, `). Aceasta din urma, oquina, este litera care denota un sunet gat infundat.

15. Bufnitele nu-si pot roti ochii

Ochii lor sunt lipiti de craniu si stau intotdeauna nemiscati. Din aceasta cauza nu sunt vanatori chiar atat de buni. Dar pot aproxima orientare unei potentiale victime in spatiu. Acest defect este compensat de un gat extra-flexibil capabil sa se roteasca 270 grade in ambele directii.