De la apariția tipăririi digitale, chiar și persoanele obișnuite au putut imprima orice fișier imagine cu ajutorul unei imprimante. Spre deosebire de imprimarea tradițională, imprimarea digitală oferă imprimare ieftină pe care o puteți realiza cu ușurință acasă sau la birou. Utilizând fie imprimante cu jet de cerneală sau laser, oricine poate tipări convenabil fără a fi nevoie de plăci de tipărire sau de bobine uriașe. Și tocmai atunci când am crezut că imprimarea digitală și-a atins întregul potențial, vine și imprimarea 3D.

Se pare ca imprimanta 2d și-a atins scopul și nimic nu mai poate fi imbunatațit la aceasta. Fie ca o folosim în scopuri personale sau de afaceri, fie pentru imprimări de dimensiuni mici sau de format mare, în volume scăzute sau mari, imprimantele digitale pot executa eficient toate nevoile dvs. de imprimare. Asta este, numai în format 2D. Și pentru că tehnologia întotdeauna găsește o cale de evoluție, imprimarea digitală a luat o amploare mai mare dincolo de 2D. După cum sugerează și numele, imprimarea 3D este o tehnică de imprimare care reproduce un obiect tridimensional din modelul 2D sau cu ajutorul tehnologiei CAD. Cu alte cuvinte, tipărirea 3D poate transforma orice model imprimabil 3D în obiect sculptural.

Când au fost introduse imprimante 3D, cele mai multe dintre ele au venit la un preț ridicat. Datorită tendinței pe care a creat-o, mai mulți producători au început să producă imprimante 3D mai accesibile. În zilele noastre, tot mai mulți oameni găsesc modalități inedite de a-și folosi imprimantele 3D. Unii oameni inteligenți au creat cu succes rochiile, armuri, protezele și chiar case cu ajutorul imprimării 3D. Cu o imprimantă 3D, orice vă puteți imagina poate deveni o realitate. În timp ce aplicabilitatea imprimării 3D este fără limite, există și oameni care o folosesc cu succes pentru scopuri nobile. Chiar dacă o folosești pentru a ajuta animalele cu handicap sau doar de dragul artei, imaginația este singura ta limită.

Iată câteva exemple de lucruri impresionante care au ieșit dintr-o imprimantă 3D și imaginația ingenioasă a oamenilor din spatele ei:

“Toucan cu ciocul reconstruit realizat prin imprimare 3D”

Sună prea bine pentru a fi adevărat? O imprimantă 3D care poate reproduce o imagine nemișcată și perspectivă este într-adevăr o descoperire tehnologică. Dar, desigur, toată lumea vrea să știe procesul actual din spatele “magiei”. Cum pot crea imprimantele 3D obiecte tridimensionale?

În loc de cerneală sau toner, imprimantele 3D utilizează oricare dintre următoarele elemente – plastic, rășină sau metal pulverizat. Sub un control al calculatorului, acești imprimanți execută o varietate de procese pentru a modela ieșirea prin îmbinarea sau solidificarea materialelor folosite la sculptare. Materialele sunt topite împreună cu straturi pentru a copia imaginea digitală sau un fișier CAD.

Pictura clasică 3D tipărită, care permite nevăzătorilor să atingă opera de artă

Imprimarea 3D este clasificată în principal pe baza materialului și a procesului utilizat. Aceste metode sunt: Modelarea Depunerii Fuzionate (FDM), Stereolitografia (SLA) și Sinterizarea cu Laser Selectiv (SLS).

FDM folosește filamente din plastic. Imprimanta FDM topeste plasticul și le asamblează apoi în straturi până când construiește complet modelul 3D. Există două tipuri de material plastic care pot fi utilizate în imprimarea FDM. Acestea sunt acrilonitril butadien stiren (ABS) și acid polilactic (PLA). ABS este derivat din resurse pe bază de ulei care are o rezistență ridicată la tracțiune și o rezistență foarte mare la impactul fizic. PLA, pe de altă parte, este derivat din resurse vegetale care le face biodegradabile. Spre deosebire de ABS, acest material ecologic nu emite vapori toxici atunci când este topit.

SLA utilizează rășină pentru a umple stratul de model pe strat. Dar, în loc să utilizeze căldura, imprimantele SLA folosesc laser pentru a îmbina rășina. Această metodă include, de asemenea, suporți care trebuie să fie eliminați manual după imprimare.

În sfârșit, imprimantele SLS sunt echipate, de asemenea, cu tehnologie laser pentru a sinteriza stratul de metal pulverulent. În acest fel, imprimanta face ca pudra să se conecteze într-o structură solidă bazată pe modelul copiat.

“Un braț protetic făcut pentru un prieten”

Producătorii continuă să descopere noile inovații pentru a crea imprimante 3D mai avansate. Noile imprimante utilizează acum alte tipuri de materiale, cum ar fi aurul, argintul, titanul, ceramica și gipsul. Profesioniștii din domeniul medical propun, de asemenea, utilizarea substanțelor biologice ca material principal pentru reproducerea organelor și țesuturilor. Dacă și numai dacă imprimarea 3D poate modela cu succes organele corpului, aceasta va deveni una dintre cele mai mari inovații din domeniul medicinii și tehnologiei de imprimare.

Proteze 3D transparente imprimate din titan

“Vecinul a tipărit un premergător pentru micul lui prieten”

Când am ajuns înapoi la apartamentul am aflat că colegul meu de cameră a tipărit un cap de duș T-Rex “

“Fratele meu este într-un scaun cu rotile și începe prima sa slujbă la Google săptămâna viitoare. Oamenii au spus că ar trebui să-i fac logo-ul Google, dar asta nu este o distracție, așa că am făcut asta pentru biroul său “

O testoasă rănită are acum o carapace immprimată cu ajutorul tehnologiei 3D

Opritor de ușa HODOR

“Proteză tipărită – o poți folosi chiar sub duș”

Proteza lui Chloe este făcută cu ajutorul unei imprimante 3d clasice

“Măști de Halloween tipărite în 3D”

Proteză din plastic tipărită 3D care utilizează ultrasunete pentru a vindeca mai repede oasele rupte

Cubone Corgi

“Printul nostru 3D a eșuat pe jumătate. Acesta este modul în care l-am folosit “

Vioara imprimata 3D

“Când ai 16 ani și vrei să-ti ții părinții departe de camera ta”


“Studenta a realizat în mare parte modelul 3D în format 1:1 al robotului Bb-8 ca teză la lucrarea finală care încheie studiile ei. Ea a programat, de asemenea, o aplicație care vă permite să controlați robotul “


“Modelul 3D al pisicii mele”

“Nu este moștenit, este doar imprimat 3D”

Darth Vader Pen Titular

Vaze tipărite 3D care dau sticlelor de plastic o a doua viață

“Prietenul meu a făcut acest costum pentru Dragoncon … Cu o imprimantă 3D”

“Prietenul a făcut o etichetă de bagaje cu imprimanta 3D”

Lampa Dragon 3D tipărită “Game of Thrones”

“Dovada că perseverența se răsplătește … Costumul meu , imprimat în multe, multe piese cu ajutorul minusculei mele imprimante – Peste 6 luni a durat imprimarea”

Rochie imprimată 3D (purtat de Dita Von Teese)

“Am imprimat 3D creierul fiul meu folosind datele de la tomograful lui”

Jante imprimate 3D

Casa 3D tipărită a fost terminată în doar 24 de ore pentru suma de 11.000 $