Dimensiunea acestei creaturi uimitoare este extrem de mică, aproximativ 1 mm. Dar Turritopsis dohrnii este uimitoare nu doar datorită mărimii sale, ea are un atuu uimitor. Această meduză nu moare, pentru că în orice moment se poate transforma în mai multe copii ale sale.


Atunci când este grav rănită, prin corpul transparent se poate observa stomacul roșu apoi se transformă într-o picătură din care cresc polipii mici ca mai apoi în clone perfecte ale acestui organism incep sa inoate liber asemenea meduzei initiale. Ea face același lucru atunci când începe imbatraneasca. Datorită acestei abilități, meduzele sunt practic nemuritoare.

Materiale universale

Turritopsis dohrnii este un mecanism biologic rar. În corpul uman, celulele unicelulare, cum ar fi celulele musculare, nu se pot transforma în altele. În corpul uman, numai celulele stem au această capacitate. Meduza transformă celulele așa cum doreste: celulele ei musculare pot deveni o celulă din stomac sau o celulă de spermă, iar celulele nervoase se transformă în celule musculare. Nu există analogii ale acestui mecanism în lumea animală. Este ca și cum un pui într-o situație critică s-ar transformat într-un ou intr-un fluture sau în omizi.

Secretul nemuririi umane

Meduza Turritopsis dohrnii este un subiect de mare interes pentru cercetatorii de celule stem . La om, numai celulele stem se pot transforma în celule și țesuturi de orice tip, deci ele sunt indispensabile. Dacă oamenii de știință reușesc să dezvăluie secretul celular al meduzei, atunci omenirea va scăpa de multe boli și chiar se va putea trata îmbătrânirea. Iar ultimele experimente genetice cu șoareci confirmă acest lucru.

Ghidul călătorului pe ocean

Meduza nemuritoare a lui Turitoropsis dohrnii preferă să nu doarma pe fundul oceanului, ci să călătorească. Deseori, aceste creaturi se agață de navele de marfă și călătoresc pe distanțe mari. Oamenii de știință numesc meduze “un excelent autostopist”. Rezistă perfect călătoriilor și se adaptează la mediul înconjurător. Dacă mediul nu se potrivește cerintelor ei, atunci, se transformă într-o picătură și își reîncepe ciclul de viață.

“Meduzește” peste tot

Din cauza dragostei de călătorie, Turritopsis dohrnii a ocupat o parte mare a oceanului. Inițial, ele locuiau în Oceanul Pacific, dar datorită migrației pe vasele de marfă, meduzele se găsesc acum în apele tuturor oceanelor . Invazia a rămas neobservată, deoarece meduzele sunt mici. Deși genetic toate speciile Turritopsis dohrnii sunt identice, ele s-au adaptat diferit față de mediu. De exemplu, în apele tropicale meduze au opt tentacule, iar creaturile de la latitudini temperate au cate 24 de terminatii.

Au fost descoperite accidental

 

Meduzele au fost descoperite întâmplător la sfârșitul secolului al XX-lea . Doi studenți la biologie au adus la laboratorul profesorului Fernando Boeiro un hidrozoan – mici nevertebrate. Aceste creaturi trec prin două cicluri de dezvoltare: polipi și meduze adulte. Cercetătorii le-au examinat în laborator, au efectuat experimente și au facut marea descoperire. Când s-au uitat în borcan unul dintre oamenii de știință, a fost șocat: polipii au crescut din nou pe fundul acestuia. Cercetătorii au emis un raport urgent la cel de-al doilea seminar al Societății Hidrozoane. Oamenii de știință au perceput știrile la rece și au fost de acord că această regenerare este imposibilă, iar cercetătorii au făcut pur și simplu greșeli în calculele lor.