Versatilitatea sării Epsom sau a sulfatului de magneziu este probabil unul dintre cele mai bine păstrate secrete. Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face cu această sare la care nu cred că v-aţi fi gândit.

Sarea Epsom are o mulțime de utilizări practice și este adesea necesară în procesele chimice de deshidratare și în conservarea legumelor. Sarea Epsom este, de asemenea, destul de importantă pentru medicină, iar OMS chiar o clasifică drept unul dintre cele mai importante medicamente din sistemul de sănătate.

Dar știați că sulfatul de magneziu este un ingredient absolut necesar în grădină şi în casă? Sarea Epsom este perfectă pentru a vă îmbunătăți grădina, deoarece substanța contribuie la îmbunătăţirea creșterii plantelor și poate da chiar şi o aromă suplimentară legumelor. În plus, această substanță are și o mulțime de utilizări în interiorul casei.

Haideţi să le vedem!

1) Stimulează producţia de clorofilă

Dacă adăugați magneziu la plantele dvs. prin sare Epsom, ele vor fi înclinate să producă mai multă clorofilă, care formează pigmenții verzi binecunoscuţi. Frunzele care sunt gălbui nu au suficient magneziu și ar avea nevoie cu siguranță de un impuls. Dacă doriți aveţi plante mai verzi, răspândiți puțin din sarea Epsom la baza acestora. O concentraţie bună înseamnă o lingură de sare epsom pentru fiecare 30 cm înălțime.

2) Dă ferestrelor dvs. un aspect înghețat

S-ar putea să te întrebi de ce ai vrea să-ți dai ferestrele un aspect înghețat, dar poate că este o idee minunată în timpul vacanței. Controlați cu ușurință aspectul înghețat cu 1/3 ceașcă de sare Epsom, o jumătate de cești de apă caldă și adăugați câteva picături de săpun obișnuit în amestec. Când totul este dizolvat, apucați o cârpă și aplicați-o în cercuri. Se şterge cu ușurință după aceea.

3) Accelerează germinarea semințelor

Denumirea chimică a sării Epsom este sulfatul de magneziu, iar magneziu este esențial pentru îmbunătățirea procesului de germinare a semințelor. Răspândiți o singură cană de sare pe fiecare 100 de metri pătrați de sol pe care o veți folosi sau aruncați o lingură sau două într-o gaură în care veți planta niște semințe. Magneziul va întări pereții celulari ai semințelor, rezultând răsaduri mai ferme și mai puternice.

4) Te scapă de dăunători

Sulfatul de magneziu este cu siguranță un remediu excelent dacă vreţi să acceleraţi creşterea plantelor, dar sarea face minuni dacă încercați să scăpați de alți dăunători mai mici. Sarea este iritantă pentru creaturi, ceea ce înseamnă că probabil că nu se vor apropia de o zonă cu sare Epsom presărată în jur. Nu uitați să reaplicați sarea în cazul în care plouă.

5) Albirea dinților

Exista o multime de remedii de casa si trucuri pentru albirea dintilor, dar sarea Epsom este cu siguranta printre cele mai eficiente. Periați-vă dinții cu un amestec de o parte de sare și o parte a apei şi o gargară în final. În afară de faptul că vă veţi obţine dinți mai strălucitori, sarea Epsom ajuta, de asemenea, la prevenirea unor leziuni sau boli parodontale.

6) Folosiți-o pentru o iarbă mai verde și mai sănătoasă

Magneziul din sarea Epsom este o minune absolută pentru grădina dvs. Una dintre plantele cele mai fericite de această întâlnire este iarba. Dacă doriți să o faceți mai ecologică și mai sănătoasă, pur și simplu pulverizați un pic de sare în jur. Iarba va aprecia cu siguranta cresterea suplimentară în clorofilă, rezultând o suprafaţă mult mai ecologică în grădina dumneavoastră.

7) Curăță cu ușurință petele de calcar de la duș

Petele de calcar care se formează după un duș pot necesita efort pentru a le elimina, dar nu aveți nevoie de o soluție puternică de curățare pentru a scăpa de ele. Amestecați o ceașcă de sare Epsom, o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu și o pătrime de ceaşcă săpun regulat și dați pentre ușile sau pereții de sticlă de la duș pentru o clătire. Utilizați o cârpă umedă înainte de a aplica amestecul și veți observa că petele dispar în cel mai scurt timp.

8) Utilizați-l în grădină dacă sunteţi începător

Dacă nu aveți experiență de grădinărit, nu vă faceți griji. Folosiți sare Epsom și adăugați-o în sol pentru a vă asigura că grădina viitoare va avea o dezvoltare minunat. Nutrienții suplimentari vă vor da cu siguranță grădinile aspectul pe care l-ați dorit dintotdeauna. Utilizați o cană de sare Epsom pentru fiecare sută de metri pătrați de sol.

9) Creșterea nivelului de zahăr al plantelor

Chiar dacă roșiile sunt cel mai bun exemplu, puteți folosi și sarea Epsom pentru a îmbunătăți gustul altor lucruri, cum ar fi fructele și nucile din copaci. Producerea acestor fructe necesită o mulțime de substanțe nutritive, având în plus un nivel de magneziu suplimentar, duce la niveluri mai ridicate de clorofilă, ceea ce, la rândul său, duce la mai multă energie și producție de zahăr în conţinutul fructelor.

10) Calmează arsurile solare

Arsurile solare înseamnă o durere insuportabilă. Din păcate, versatilitatea sarei Epsom nu include apărarea de arsurile solare, dar vă poate ajuta să vă ușurați durerea și să vă calmeze pielea arsă. Utilizați o sticlă de apă cu un pic de sare Epsom și aplicați pe zona arsă.

11) Faceți transplantarea plantelor mai ușoare

Dacă ați mutat vreodată o plantă dintr-un ghiveci într-altul, veți observa cu siguranță că pot apărea unele probleme de adaptare în noua locație. Fie că este vorba de la interior până la exterior, sau de la o bucată de pământ la altul, puteți să ajutați planta cu un pic de sare Epsom. Nu uitați să adăugați un strat de sol pe partea de sus a sării, deoarece plantele au nevoie de ceva timp pentru a se adapta la mediul lor și contactul direct nu este recomandat.

12) Îndepărtarea eficientă a pielii

Încercarea de a obține o piele mai fină este mai ușor de zis decât de făcut, însă această soluție complet naturală vă va ajuta cu siguranță. Puteți găsi scrub de sare Epsom cu diferite mirosuri aromatice în magazin, dar versiunea realizată în casă funcționează la fel de bine.

13) Înlocuirea sărurilor de baie

Starea de bine de a folosi săruri de baie în cada umplute cu apă caldă este cu siguranță ceva special, dar puteți folosi numai sare Epsom cu același efect. Poate nu este la fel de specială ca și sarea de baie obișnuită, dar vă va oferi același sentiment de bine și asta contează.

14) Fă-ți roșiile mai dulci

Știați că puteți folosi sarea Epsom pentru a crește roșii dulci? Tot ce trebuie să faceți este să amestecați o lingură de sare cu un litru de apă. Stropiți plantele la fiecare paisprezece zile, iar sarea Epsom vă oferi roșiile dvs. suficient magneziu. Tomatele cu deficit de magneziu au un gust distinct, mai puțin dulce.

15) Îndepărtează durerile corpului

Dacă aveți o durere corporală, sarea Epsom vă poat ajuta cu siguranță să scadă intensitatea acestora. Adăugați o ceașcă de sare Epsom într-o cada mică și dați ionilor de magneziu din sare ceva timp să se înmoaie în piele. Acest lucru s-a dovedit a crește nivelul de serotonină din organism, care este un inhibitor al durerii.

16) Împiedicați frunzele să se îndoaie

O frunză curbată în grădină nu este niciodată un semn bun. La fel ca multe alte lucruri, frunzele curbate servesc drept indicator sau ca avertisment pentru o deficiență a magneziului. Dacă doriți să vă vedeți frunzele mai sănătoase din nou, stropiți puțin din sarea Epsom la baza plantelor cu frunze curbate. Dacă situația este gravă, puteți aplica și sarea Epsom direct pe frunze, amestecând un litru de apă cu două linguri de sare.

17) Utilizați pe piele pentru mâncărimea sau muscatura de insecte

Nu există multe lucruri în lume care să fie mai iritante decât o piele mușcată de insecte. Din fericire, sarea Epsom vă poate ajuta să ușurați senzația enervantă. Luați o sticlă de apă amestecată cu o ceașcă de sare Epsom și pulverizați pe partea pielii dvs. care este iritată. Senzația de mâncărime va slăbi după câteva minute.

18) Adăugați-o în sticla cu pulverizator de apă pentru grădinărit

Nu trebuie neapărat să pulverizați sarea uscată pe solul dvs., puteți utiliza, de asemenea, această substanță minunată pentru a îmbunătăți procesul de udare. Utilizați două linguri pentru fiecare galon de apă pe care o utilizați, dar nu uitați să amestecați bine până când toată sarea s-a dizolvat. Utilizați spray-ul de sare Epsom în loc de apă obișnuită o dată pe lună, de preferință după ce plantele au început să înflorească.

19) Laxativ natural

Știați că sarea Epsom are și efect laxativ asupra corpului? Cel mai bine este să vă consultați mai întâi cu un medic înainte de a bea o soluție de apă și sare Epsom dizolvată, dar dacă nu aveți alte laxative în casă și această combinație este bună.

20) Sperie melcii

Chiar dacă melci par inofensivi, pot fi extrem de dăunători pentru grădina dumneavoastră. Din fericire, ei detestă sarea Epsom. Dacă observați cantități mari de melci în zonă, stropiți cu o parte din sare și nu se vor mai întoarce pentru o vreme.

sursa: https://homehacks.co/35-brilliant-uses-epsom-salt/