Odata Einstein calatorea cu trenul. La un moment dat, se apropie controlorul. Nelinistit, Einstein incepe sa-si caute biletul. Clipa de clipa, nereusind sa-l gaseasca, acesta devenea tot mai nervos. Controlorul l-a recunoscut si pe un glas plin de incredere i-a zis:

-Domnule Einstein, nu e nevoie. V-am recunoscut. Stiu cine sunteti si realizez ca un om ca dvs nu se incumeta sa circule fara bilet.
Einstein de parca nici nu l-a auzit, continua, si mai nervos, sa scotoceasca toate buzunarele, geanta, hainele, scaunul.
-Domnule Einstein, stati linistit, chiar nu e nevoie. Sunt sigur ca biletul e undeva. Nu e nevoie sa-l prezentati, insista controlorul.
-Da domnule controlor, nu aveti nevoie dvs, dar am eu nevoie, ca am uitat unde trebuie sa cobor, replica Einstein.

Un studiu arata ca doar 20% din oameni isi cunosc scopul vietii, respectiv il au. Iar din acesti 20%, o buna parte isi definesc scopul vietii lor din dorinte pe care si le-ar putea satisface pana la sfarsitul saptamanii. Din cei intervievati, 7% nu stiu daca au vreun scop anume si NICI NU VOR SA STIE (probabil se conduc de ideea ca ignoranta inseamna fericire).

Perspectiva este una pesimista. Incotro, pentru cine, cu cine, de ce, cum?

A trai fara scop e ca si cum ai merge la cumparaturi fara sa vrei nimic, starnindu-ti pofta prin imagine: vezi un produs si il cumperi fara sa ai nevoie de el, vezi altul – il cumperi (poate din cauza ambalajului colorat), apoi altul ai il cumperi. Achiti cumparaturile, vii acasa, te infrupti rapid din primul produs scos din punga, te saturi pe loc și uiti de restul produselor. In scurt timp, acestea se altereaza, incep sa miroase urat si realizezi ca nu ar fi trebuit sa le cumperi, dar banii nu-i mai recuperezi.
In timp ce o viata condusa de scopuri, inseamna sa cumperi produse pentru mancarea care vrei s-o faci, in cantitatile de care ai nevoie, pentru persoanele invitate la masa.

De obicei, din cauza sistemului si a circumstantelor, oamenii nu se obosesc sa-si stabileasca prioritati, scopuri si chiar se simt incomod pentru visele care le au, nu indraznesc sa le imparta cu altii, nemaivorbind de realizarea acestora.

Filosofia vietii e una simpla – cu cat scopul e mai mare, cu atat e mai complicat sa-l ratezi. Scopurile mici sunt cele mai greu de realizat si, de obicei, sunt si parazite.

Daca ai un scop in viata si stii care-i acesta, trebuie sa multumesti, putini sunt ca tine. Daca acest scop e prea mare, multumeste mai mult – probabilitatea ca il vei rata e una invers proportionala.