Camionul autonom Vera a început prima sa misiune de transport comercial de mărfuri între un centru logistic DFDS și un terminal al portului Göteborg.

În 2018, Volvo Trucks a prezentat prima sa soluție electrică, conectată și autonomă, concepută pentru sarcini repetitive în centre logistice, fabrici și porturi. Camionul Vera este potrivit pentru distanțe scurte, transportând volume mari de mărfuri cu mare precizie.

Soluția de transport este dezvoltată pentru fluxuri cu viteză de până la maxim 40 km/h, ecosistemul autonom fiind monitorizat atent de un operator din turnul de control, care este responsabil și pentru transport.

Vera – noul model autonom de la Volvo Trucks este un model atipic. Vorbim despre un camion electric care poate funcționa cu un nivel scăzut de emisii și extrem de silentios, manevrat integral prin intermediul unui centru de control in-cloud, despre care producătorul consideră că poate face transportul mai sigur, mai ecologic și mult mai eficient.

Cel mai interesant, însă, este faptul că noua soluție de la Volvo Trucks nu implică în niciun moment prezența umană la bord.

Noul model a fost proiectat folosind soluții de ultimă generație de conducere autonomă, care pot localiza în timp real pozitiile curente ale vehiculului („la centimetru„) și care răspund comenzilor cu mare precizie.

Fiecare vehicul funcționează la viteză redusă pentru a asigura un nivel maxim de siguranță. Tipul de baterii și motorul electric sunt similare cu ale altor modele electrice și hibride de la Volvo.

De asemenea, fiecare vehicul este conectat la un centru de control care operează in-cloud și care monitorizează continuu evoluția transportului și asigură o supraveghere precisă a poziției fiecărui vehicul, a încărcării bateriilor, a status-ului încărcăturii și a altor parametri.

Vera este proiectat pentru sarcini regulate și repetitive, pe distanțe scurte, unde cantități mari de mărfuri trebuie livrate cu mare precizie, cum ar fi în porturi, zone industriale și mega-centre de logistică.

Deoarece este integral automatizată, soluția poate permite desfășurarea de operațiuni non-stop, ajutând la crearea unui flux continuu de mărfuri cu precizie de livrare mai mare comparativ cu soluțiile clasice.