Când vine vorba de sexul opus ne considerăm a fi niște ființe raționale. Ne calculăm și ne inventariem cam ce ne place și ce nu ne place. Ne comparăm toate posibilitățile cu aceste pretenții și așteptări ale noastre și decidem calculat dacă merită sau nu.

Aproape toți dintre noi suntem educați și presetați cu țelul suprem al unei căsnicii. În acest scop ne construim aceste standarde și precondiții, iar adesea credem că le găsim îndeplinite, sau poate chiar le găsim într-o persoană.

În ciuda datoriei morale și psihologice de a ne găsi un partener stabil, trebuie să recunoaștem cam toți că subconștientul nu doarme. Întotdeauna, indiferent cât de „bine crescuți” sau „fideli” suntem noi din fire, există acel cineva.

Pentru fiecare bărbat (presupun că e valabil și pentru femei) întotdeauna va exista acea femeie. Femeia asta va fi o tentație cam oricând: fie când e singur, fie în toiul unei relații, ba chiar și în pragul unei nunți și poate și după. Acea femeie poate fi o anumită femeie, sau poate fi un anumit tip de femeie.

În orice caz, acea femeie reprezintă refularea unor pasiuni cărora educația și morala socială nu re prea lasă să le manifești. Acea femeie nu e o femeie cu care să vrei vreodată căsnicie sau prunci, nu e femeia cu care te-ai vedea la un eveniment social, dar e femeia cu care te-ai vedea măcar pentru o noapte.

Acea femeie va fi întotdeauna pentru tine doar un desert mai rar, acea plăcere vinovată doar că lipsită de apăsarea ulterioară a remușcărilor reale. Nu înseamnă neapărat că vei și da curs tentației, dar rămâne cel puțin o fantezie.

Nimic din ceea ce reprezintă acea femeie nu va știrbi din ceea ce înseamnă pentru tine partenera aleasă. Nu sunt pe aceeași scală de valori și nici măcar pe aceeași scală de priorități.

Fizica cuantică e destul de irațională încât să semene cu mintea umană: când din neant apare o particulă de materie, undeva pe-aproape va fi întotdeauna o particulă echivalentă de antimaterie.

Cumva similar, când alegi ceva în viață, întotdeauna va exista pe-aproape și opusul alegerii. Dacă alegerea ne alege la rândul ei pe noi, fiind astfel un dat, o certitudine, atunci apare sentimentul opus al tentației, iar tentația se va lega de opusul alegerii.

Probabil depinde doar de zaruri și determinare ce se va-ntâmpla pe termen lung cu unele dintre alegerile noastre.