Unele gospodine considera ca este extrem de important sa eliminam prima apa atunci cand gatim ciorba. Alte considera ca daca faci acest lucru mancarea nu va mai avea nici un gust. Care dintre gospodine are dreptate si care ar trebui sa-si schimbe stilul de gatit ?

E timpul sa ne ocupam odata pentru totdeauna de asta ! In articol va vom raspunde la aceasta intrebare arzatoare folosind o justificare clara si aducand justificari stiintifice.

Carnea de origine industriala

Puiul vita si porcul castiga rapind in greutate, hranirea lor se face folosind aditivi/hormoni speciali de crestere. Nu este foarte practic, aduceti-va aminte de pieptul de pui asemanator unui cauciuc care arunca apa in toate directiile in timp ce il prajiti in tigaie. Ca sa fiu mai clar in explicatie puiul ajunge la o anumita greutate in ferma dupa numai 6 saptamani iar bunica ta de la tara creste acelasi pui in doar 6 luni de zile. Situatia este similara si cu alte animale. Producatorii urmaresc sa aibe profit si sa stea la limita legii consumatorului.

De aceea atunci cand preparati carne de origine industriala este indicat sa aruncati prima apa in care a fiert. De la produsul respectiv substantele periculoas trec in apa in procesul de fierbere. Ele sunt daunatoare pentru organismul uman daca sunt ingerate in cantitati medii si pe perioade lungi de timp. Organismul tau nu are nevoie de aceste substante. Prin urmare prima apa ar trebui eliminate iar spuma de asemenea. Desigur poate ca ciorba sau supa nu va mai avea un gust la fel de bun dar va avea substante mai putin nocive.

Trebuie sa tinem cont si de tipul de carne pe care il folosim. Daca pregatim ciorbita de pui apa poate fi aruncata dupa 10 minute de fierbere, carnea de porc are nevoie de 15 minute de fierbere iar carnea de vita de 20 – 25 de minute de fierbere.

Carnea de casa

Uneori, chiar daca stai la oras, poti cumpara carne de la producatori locali autorizati care nu folosesc hormoni de crestere pentru animalele din microfermele lor. Aceste produse bio pot avea un aspect necomercial pentru ca puiul nu este rotunjit cu adaos de apa si antibiotice. Gospodinele stiu ca ciorba va iesi mult mai gustoasa cu un astfel de pui. Prima apa in care a fiert o astfel de carne nu trebuie aruncata. indepartarea spumei este suficienta.

Exista insa o situatie in care trebuie sa aruncam prima apa de fierbere indiferent de unde provine carnea. Atunci cand gatim pentru copii sau pentru persoane cu un sistem imunitar scazut trebuie in mod obligatoriu sa eliminam orice risc. Stomacul copiilor de pana la 4 ani nu are nevoie de substantele folosite in cresterea animalelor din ferme.