Credința în fantome este la modă și în secolul XXI. Vorbim de umbre ciudate, de voci necunoscute și de sentimentul prezenței unei alte persoane, de obicei, decedată. Cu toate acestea, știința oferă explicații simple fără misticism și puteri dupranaturae. Deci, cu ce se confruntă oamenii?

Sunete de joasă frecvență

Toată lumea știe că ochiul uman are posibilitate de a vedea într-un anumit spectru de unde. Urechea umană funcționează la fel. Sunetele de peste 20.000 Hz – sau ultrasunetele – nu sunt capabile să fie auzite de aparatul auditiv uman. De exemplu, nu auzim ecolocalizarea liliecilor. Infrasunetele – frecvența joasă, sub 20.000 Hz – nu sunt, de asemenea, auzite de noi. Nu le auzim, dar uneori ne afectează organismul. Un studiu în care oamenii au ascultat sunete joase la o frecvență de 17 Hz a arătat că provoacă anxietate, tristețe și frică. În natură, infrasunetele apar în timpul cutremurelor, erupțiilor vulcanice și în procesul de comunicare a animalelor sălbatice. In oras se aud acest tip de sunete provocate de motoarele diesel și turbine eoliene. Data viitoare, când simțiți brusc anxietate sau prezența cuiva, gândiți-vă la infrasunete.

Mucegaiul otrăvitor

Sporii de mucegai sunt periculoși nu numai pentru sistemul respirator, ci și pentru creier. De exemplu, mucegaiul negru poate provoca spasme musculare, convulsii și halucinații . Uneori expunerea la mucegai cauzează delir, teamă irațională și duce chiar la demență . Se știe că mucegaiul creste necontrolad in clădiri abandonate, vechi, umede si slab ventilate. O coincidență nostimă, nu-i așa? Casele în care fantomele sunt cel mai adesea văzute sunt foarte potrivite pentru această descriere.

Monoxid de carbon

Iată un alt fel de otravă nu numai mucegaiul, ci și gazul fără culoare și miros cunoscut sub denumirea de monoxid de carbon. Pentru a le detecta în case și locuri publice se monteaza senzori, detectoare speciale. Inhalând o cantitate mare de gaz, o persoană își pierde imediat conștiința. Dar concentrarea non-critică are un efect mai puțin pronunțat: apar halucinații auditive, începe să te doară în piept, persoana suferă un sentiment de frică inexplicabilă . O ilustrare vie a „lumii de dincolo“. Cercetatorii au publicat în 1921 un studiu privind cazul doamnei X . Femeia a venit la doctor și se plânge de halucinații, iar când experții au venit în casa femeii pentru inspecție, ei au început, de asemenea, să aiba simptome ciudate. In cele din urma oamenii au decis că nu a fost vina vreunei forțe malefice ci de vina era gazul fără culoare și miros.

Puterea convingerii

Unele studii demonstrează că suntem literalmente în căutarea confirmării credințelor noastre în obiecte si fapte prezente in lumea din jurul nostru. Iar dacă o persoană este înclinată să creadă în fantome, atunci orice ipoteze și presupuneri ale celor din jur vor întări doar credința sa. În principiu, creierul este înclinat să perceapă ceea ce se încadrează în perceptia sa. Credinta în spirite este contagioasa.

Sunete necunoscute.

O explicație simplă a apariției acestor “sunetelor necunoscute”, este la fel de veche ca lumea. Când deschideți o fereastră într-o zi fierbinte, un curent de aer rece din camera se intalneste cu aerul cald de afara. Datorită densității diferite, are loc o schimbare mai brusca a temperaturii. Ușile încep să se scartaie, ramele ferestrelor trosnesc, iar din horn vine un urlet groaznic. Închideți fereastra, iar forțele “rele” vor disparea.

Plăcerea de teamă

Neurologii au descoperit că în creierul uman se produce dopamină în timpul unui atac de teamă. Dopamina este direct legată de plăcere. Acționează sistemul limfatic – “centrul emoțiilor și plăcerii pozitive”. Fiecare persoană are o cantitate diferită de dopamină atunci cand simte teamă. Și asta explică de ce cineva nu urmărește filmele de groază, iar altcineva se duce cu plăcere la cinema pentru a vedea un astfel de film. Dacă creierul produce o mulțime de dopamină ca răspuns la frică, trăirea alaturi de o fantomă este o sursă excelentă de plăcere nesfârșită.