Femeile și bărbații își manifestă gelozia în moduri diferite. Doamnele sunt mai preocupate de loialitatea emoțională a partenerului , iar bărbații suferă din cauza posibilei infidelități a partenerei sale. S-a dovedit că bărbații cei mai geloși au partenere tinere sau cu un statut social ridicat, chiar mai ridicat decât al lor.

Am constatat că oamenii de știință identifică 4 tipuri de gelozie, în timp ce unele au un efect distructiv asupra relațiilor, altele pot contribui la bunul mers al relației.

1. Gelozia preventivă

Aceasta este forma clasică a relației dintre tiran și victima. Cel gelos încearcă să împiedice posibilele oricărui risc, creând restricții artificiale pentru a doua jumătate. De exemplu, soțul nu-i permite soției să participe la evenimente de serviciu sau ieșiri în oraș cu fetele, pentru că acolo vor fi alți bărbați, iar soția se asigură că soțul nu va mai rămînea după muncă pentru ai anula orice posibilitate de a începe alte relații.

Acesta este un sentiment distructiv, deoarece restricțiile nu funcționează aproape niciodată, iar interdicția încurajează doar interesul pentru “fructul interzis”. Ca urmare, frica de a fi înșelat/ă este cel mai adesea justificată.

2. Gelozia reactivă

Acesta este cel mai des întălnită și, deasemenea, este cel mai ușor de înțeles tip de gelozie . Partenerul, aflat la o petrecere, îmbrățișează și își vorbește cu o persoană de sex opus, apoi se schimbă, devine schimbat în ochii jumătății sale și provoacă furia, resentimente și multe alte emoții negative. Gelozia reactivă este întotdeauna o reacție la un eveniment real. De obicei se întâmplă în cazul persoanelor care au o relație de valoare și nu doresc să-și piardă alegerea.

3. Gelozia retroactivă

Această gelozie reprezintă un interes nesănătoas pentru fostul partener. Gelozia retroactivă în formă ușoară a fost experimentată, probabil, de către noi toți: acest lucru se întâmplă atunci când simțim o mică iritare și nemulțumire față de gândirea pasiunilor trecute ale fostei sau fostului. Dar când acest sentiment curge într-o formă severă , este destul de dureros.

Rădăcinile geloziei retroactive se află în îndoială de sine. Și puteți combate acest sentiment într-un singur mod – prin creșterea propriei stime de sine. Și pentru aceasta, puteți încerca diferite metode: puteți să vă antrenați în sala de gimnastică, să învățați un nou hobby sau să vă răsfățați cu o coafură nouă.

4. Gelozia alarmantă

Dacă forma retroactivă reprezintă un interes din trecut, atunci gelozia angoasă (suspicioasă), dimpotrivă, se concentrează pe viitor. Omul se îngrijorează de posibila infidelitate a partenerului . În acest caz, motivele de frică de trădare pot să nu existe deloc. Un zâmbet aleator al unui străin, poate provoca deja suspiciunea de infidelitate.

Forma deranjantă este inerent nevrotică deoarece este asociată cu anxietate, lipsa de încredere în sine și lipsa de satisfacție față de relații.

Ce tip poate fi util pentru un cuplu?

Se consideră în mod tradițional că acest sentiment, în orice formă, dăunează relației. Dar oamenii de stiinta care au investigat relatiile a 144 de perechi, au descoperit urmatoarele:

Angoasa de tip gelozie la femei poate fi chiar utilă pentru relații, deoarece acestea încep să depună mai mult efort în păstrarea unui iubit și să încerce să-și satisfacă nevoile.

Femeile cu gelozie reactivă, senzație de furie față de cel ales pentru o posibilă infidelitate, prezintă adesea semne de formă alarmantă a acestui sentiment. Ele încearcă să devină dorite și mai interesante în ochii partenerului, ceea ce are un efect pozitiv asupra relațiilor. Bărbații rareori se comportă în acest fel, iar neîncrederea lor poate în cele din urmă să rupă relația.

Pentru bărbați și femei, gelozia reactivă poate fi utilă , deoarece este justificată și arată partenerului cât de mult îl iubesc. Dar numai dacă cel în cauză își schimbă atitudinea față de cel ales, el va începe să-i acorde mai multă atenție și își va dovedi sentimentele cu acțiuni reale.

Adesea, gelozia este doar o deghizare a sentimentelor reale. Doar prin înțelegerea faptului că rădăcina problemei nu este în partenerul de lângă noi, ci în noi înșine, putem face față acestei probleme.

Ce crezi că spune gelozia despre caracterul unei persoane? Poate întări relațiile sau poate doar să le distrugă?