Măsurile tradiționale de succes ale femeilor în viață – prezența unui soț și a copiilor – se estompează treptat în fundalul societății moderne. Cea mai fericită categorie de oameni de astăzi sunt femei necăsătorite și fără copii. Apropo, probabil că vor trăi mai mult decât altele.

Acest lucru a fost prezentat de către Paul Dolan – profesor de stiinte comportamentale de la London School of Economics – la ultimul festival Hay din acest an. Potrivit lui, bărbații au mult mai mult de câstigat dacă sunt căsătoriți: persoanele căsătorite sunt mai puțin înclinate spre a-și asuma riscuri, încep să câștige mai mult și să trăiască mai mult decât prietenii singuri. Iar femeile, după cum sa dovedit, sunt mai puțin mulțumite de viața lor în căsătorie. Profesorul a scris despre acest lucru în cartea sa “Happy Ever After”, pe baza datelor obținute dintr-un studiu care a comparat nivelurile de satisfacție și nemulțumire cu viața dintre cuplurile căsătorite, necăsătorite, văduve, divorțate și părăsite.

Nivelul de fericire dintre cei căsătoriți conform primului sondaj a fost mult mai mare comparativ cu cei necăsătoriți. Cu toate acestea, aceștia au răspuns numai dacă soțul era în aceeași cameră. După eliberare, respondenții au repetat întrebarea despre fericire și au răspuns diferit : nivelul lor de fericire a fost mai mic. Iar nivelul de nemulțumire față de viață și suferință în rândul celor necăsătoriți sa dovedit a fi mai mic decât cel al respondenților căsătoriți care au fost intervievați în acel moment, când cei aleși nu erau în vizor. În ceea ce privește sănătatea mentală și fizică a femeilor, femeile căsătorite de vârstă mijlocie prezintă un risc mai mare de a dezvolta diverse boli decât femeile necăsătorite.

Cu toate acestea, în ciuda avantajelor evidente ale existenței unei singure vieți fără copii, femeile care aleg această cale nu găsesc sprijin din partea societății. Acesta este ceea ce a spus profesorul Dolan despre acest lucru:

Convingerea că, căsătoria și copiii sunt indicatori evidenți ai succesului în viață înseamnă că poate duce la unele femei care nu sunt într-o relație să simtă că sunt mai nefericite decât sunt cu adevărat. Ce credeți când întâlniți o femeie de 40 de ani care nu are nici soț, nici copii? “Ce rușine”, nu-i așa? Dar, probabil, va întâlni într-o zi un bărbat care se potrivește cu ea și viața ei se va schimba în bine. Cu toate acestea, este posibil ca ea să înceapă să se întâlnească cu o persoană nepotrivită, iar viața ei se va schimba și mai rău. Sau poate că această femeie va întâlni chiar și un bărbat care o va transforma într-o femeie mai nefericită și mai puțin sănătoasă.