Mitologia românească este plină de eroi antici, oameni de invidiat și povesti fantastice. Unele dintre figurile cele mai eroice au capacitatea de a ucide forțele răului pe care nici un om obișnuit nu ar îndrăzni să le infrunte. Românii nu sunt străini creațiilor malefice, iar miturile noastre sunt pline de antagoniști îngrozitori. Iată doar câteva din cele mai înfricoșătoare creaturi pe care le puteți găsi în mitologia românească.

Moroi și strigoi

Dracula nu este singura figură a vampirilor asociată mitologiei românești. Moroii și strigoii sunt cei mai obișnuiți vampiri, prezenți în vechile basme, care se hrănesc cu sângele și energia umană. Uneori descrise cu abilitatea de a se transforma în animale, moroii și strigoii sunt de asemenea prezenți în multe cărți, jocuri, cântece și legende ale autorilor străini inspirați din povestirile românești.

Balauri

Dintre toate tipurile de creaturi mitologice românești de tip zmeu (dragon), cel mai intimidant este balaurul. Cu aripi monstruoase, trei capete și un corp gigantic, balaurul este subiectul numeroaselor povești care implică prințese răpite și fete tinere frumoase. În unele cazuri, balaurul poate avea șapte sau chiar douăsprezece capete, asemănătoare celebrului hidru grecesc. În mitologia valahă, saliva balaurului formează pietre prețioase, în timp ce creatura însăși poate stăpâni vremea și are capacitatea de a crea grindină.

Vârcolaci

Sute de legende înconjoară vârcolacul și natura lui groaznică. Cea mai populară portretizare a unui vârcolac este asemănătoare unui lycanthrope în formă de lup. Chiar și în zilele noastre, sătenii se temeau de ideologia unui vârcolac pe teritoriul local atât de mult încât au etichetat creatura ca fiind un demon. În unele povești vârcolacul are capacitatea supranaturală de a înghiți soarele și luna, provocând astfel ceea ce știm astăzi ca fiind o eclipsă.

Samca (spiritul demonic)

Răutăcios și grotesc, Samca este un spirit demonic feminin care ruinează copiii minori și sănătatea femeilor gravide. Se presupune că are păr lung, dezordonat, degete strâmbe, care se termină cu unghii ascuțite, gură ce scuipă foc și mâini din fier. Legenda spune că se va întoarce la sfârșitul fiecărei luni în fața unui copil mic sau a unei femei însărcinate și o va ucide șî îi va fura sufletul sărac sau o va face disparută pe viață. Potrivit mitului, spiritul nu are unul, ci nouă nume diferite.

Jidovi și uriașul

Repulsivi, sălbatici și prezenți în multe povestiri, uriașul este adesea descris cu o dimensiune amenințătoare egală cu aceea a munților. Aceste creaturi sunt uneori descrise ca monștri cu un ochi asemenea ciclopilor, care se hrănesc cu carne umană. În unele povești populare românești giganții sunt de asemenea numiți jidovi.

Căpcăunul

Cannibalist și înspăimântător, căpcăunul este un tip de uriaș, care de obicei răpește prințese și tinere doamne în poveștile din folclorul românesc. Unele legende il reprezinta ca o creatura cu 4 ochi care are un set de ochi în spatele capului, in timp ce altii il portretizeaza ca un monstru cu patru picioare, asemanator unui om, cu un cap de caine si o afinitate fata de carnea umană.

Baubau

Aproape fiecare cultură de pe planetă are un echivalent cu infamul Bau-Bau, inclusiv țările slave. În România, de exemplu, această creatură înfricoșătoare este numită Baubau sau pur și simplu omul negru. Deși această figură nu este prezentă în nici o poveste, cântece sau proze, el este una dintre principalele creaturi mitologice cu care părinții își sperie copiii atunci când nu sunt cuminți. În conformitate cu amenințările populare folosite de mulți părinți, dacă copilul face ceva rău, Baubau-ul îl va lua afară. Aparițiile baubau-ului variază, dar el este mai mult descris ca un om mai în vârstă, rău care îi răpește pe copii și îi duce în locuri înfricoșătoare.