În majoritatea culturilor, folosirea cuvintelor explicite într-o conversație este reproșată în mod deschis, acestea sunt considerate o manifestare a furiei și a lipsei de politețe. În plus, limbajul obscen este privit de obicei ca o dovadă a absenței unor principii morale înalte, iar o persoană care înjură în mod constant este asociată, de mulți, cu clasele inferioare ale societății. Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, folosirea vocabularului deviant ajută oamenii să fie mai cinstiți cu ei înșiși și cu cei din jurul lor.

Cuvintele vulgare semnalează sinceritatea sentimentelor

Injuraturile sunt folosite de oameni pentru a exprima, ca atare, sentimentele lor nefiltrate și pentru a arăta sinceritatea. Desigur, profanitatea este în unele cazuri complet inadecvată, dar utilizarea acesteia sugerează că o persoană nu își controlează emoțiile și își exprimă deschis sentimentele și opiniile sale cu privire la orice problemă. O echipă de oameni de știință a ajuns la această concluzie după efectuarea unei serii de studii. În timpul primului an, au intervievat 276 de persoane și au analizat rezultatele.

Participanții la studiu au fost rugați să scrie cele mai preferate și cele mai frecvent utilizate cuvinte și expresii obscene și apoi să evalueze motivele pentru utilizarea lor. După ce oamenii de știință au măsurat nivelul de onestitate al participanților pe o scară specială de minciuni. Ca rezultat, sa dovedit că aceia dintre respondenții care au scris cele mai obscene expresii s-au dovedit a fi cel mai puțin dispuși să mintă.

Potrivit sondajului, participanții au folosit înjurăturile când au vorbit cel mai sincer despre sentimentele pe care le-au experimentat într-o ocazie sau alta ori când au încercat să-și depășească emoțiile negative. De asemenea, potrivit rezultatelor unui alt studiu, mărturia suspecților nevinovați a dat mai multă încredere în cazul în care conțineau cuvinte obscene. Când le-au negat vinovăția, suspecții au folosit mai multe “blesteme” decât cei care au negat acuzațiile.

Înjurăturile și modelele de vorbire

În cel de-al doilea studiu, au fost analizate date privind statutul a aproape 74 de mii de utilizatori Facebook pentru a determina numărul de injurături utilizate în rețelele sociale. Cu ajutorul unui program special, toate stările au fost combinate într-un singur fișier, iar onestitatea lor și numărul de înjurături utilizate au fost evaluate.

Drept urmare, persoanele mint mai des decât altele au folosit în postările lor un număr mai mic de pronume “eu”, “el”, “ea”, “ei” și mai multe verbe de mișcare împreună cu cuvinte negative colorate, inclusiv înjurături. Acest lucru se explică prin faptul că adesea mincinoșii încearcă fără îndoială să se distanțeze de minciuni și, prin urmare, să nu se îndrepte spre ei înșiși. Acest rezultat a permis oamenilor de știință să presupună că utilizatorii Facebook, care înjură mai des decât alții, vor continua să folosească asemenea tipare de vorbire. Iar cei care sunt cinstiți cu alții, dimpotrivă, chiar și atunci când scriu “urât” vor folosi pronume personale, fără să se teamă să se arate singuri – spun că sunt un prost și voi fi complet sincer în exprimarea emoțiilor lor.