Suntem capabili sa depasim un robot cand e vorba de precizie, anticipare si actiune? Acest articol discuta despre tema controversata a capacitatii robotilor de a fi superiori omului si de a-i inlocui in anumite circumstante. Acest subiect este extrem de actual, destul de intalnit pe buzele tuturor in ultimul timp, mai ales de cand tehnica a avansat cu pasi mari, punandu-si amprenta pe viata noastra de zi cu zi. Cu ajutorul ei, activitatile pe care le desfasuram, incepand cu cele elementare pana la cele mai complicate, care sunt dependente de “mana omului”, sau, cel putin, erau pana acum, devin realizabile mult mai usor, mai rapid, deci, mai eficient.

Minunatii roboti de care am devenit mai nou dependenti ne ofera posibilitatea sa avem mai mult timp liber, sa acordam mai multa atentie altor activitati care ne recreeaza, ne relaxeaza, iar munca fizica sau intelectuala pe care o depueam inainte de evolutia tehnologiei este cu mult diminuata, in unele cazuri, este eliminata complet. Masinariile sau asa-zisii roboti tin loc de bucatari, gospodine si alte treburi casnice, sau se pot afirma prin calcule precise extrem de utile in realizarea anumitor proiecte, de o complexitate mult mai mare fata de ceea ce a realizat omul pana acum fara ajutorul acestora. Unele persoane se simt amenintate de faptul ca acestia le pot “fura” locul de munca, le pot lua painea de la gura, deoarece, intr-adevar, multe locuri de munca nu-si mai au rostul odata ce a intervenit automatizarea, iar activitatea intreprinsa are o eficienta optimizata iar timpul in care sunt duse la bun sfarsit sarcinile a fost redus semnificativ.
Asadar, e limpede ca robotii sunt mai puternici fizic decat oamenii, dar cum reactioneaza acestia la actiunile neprevazute ale oamenilor? Au abilitatea de a judeca in functie de neprevazut? Au capacitatea de a functiona fara eroare? In batalia dintre om si robot, care este cel mai inteligent? Un sportiv a dorit sa-si demonstreze punctul de vedere si incearca sa ii intreaca! Cine crezi ca o sa castige? Este acesta omul care a reusit sa bata robotii?