În România, a fost efectuat primul transplant cu propriile celule stem recoltate la naștere.

Pentru prima dată în țara noastră, un copil diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu celule stem. Fetița se simte bine post-transplant și va fi în continuare monitorizată de catre echipa medicală, pentru a urmări evoluția clinică.

Autismul este considerat un spectru de tulburări de dezvoltare neuropsihiatrică, cu o largă paletă de manifestări. Cauzele rămân deocamdată necunoscute. Autismul înregistrează o creștere a incidenței în întreaga lume. Spre exemplu, în SUA, 1 din 59 de copii sunt diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, conform datelor publicate în 2018 de către CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Față de statisticile din 2012, se înregistrează o creștere de 15% a prevalenței bolii, conform CDC.

Proba a fost recoltată în anul 2014 utilizând serviciile Stem Sure, apoi procesată prin separare celulară și criogenată timp de 4 ani, până la momentul la care a fost solicitată spre utilizare de către părinți. Părinții au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizează celulele proprii) în București. Transplantul a avut loc în prima săptămână a lunii februarie 2019.

Etapele transplantului

Pregătirea documentației

În luna decembrie a anului 2018, părinții au transmis către Stem Sure solicitarea de eliberare a probei de celule stem recoltate la naștere pentru a fi utilizată în transplant. A urmat apoi completarea documentației medicale din partea echipei ce a efectuat transplantul, pentru a certifica faptul că proba urmează a fi utilizată în condiții medicale proprii diagnosticului, în cazul de față, autism.

Testarea și validarea probei

A urmat etapa de verificare a parametrilor probei (număr de celule nucleate din probă, număr de celule stem, viabilitatea celulară, markeri infecțioși, sterilitatea probei) precum și validarea sursei probei prin testarea genetică HLA.

Colegii din bancă au răspuns prompt tuturor solicitărilor echipei medicale din România. Documentația probei a fost pregătita și pusă la dispoziția echipei medicale, făcând astfel posibilă pregătirea în detaliu, pas cu pas, a procedurii de transplantare.

Cum toate testările au arătat faptul că proba îndeplinește criteriile de calitate pentru a fi folosită în siguranță în transplant, a început următoarea etapă.

Transplantarea probei

Transplantarea probei de celule stem a avut loc la un spital privat din București. Specialiștii din bancă au pus la dispoziția echipei medicale protocolul de decriogenare, apoi protocolul de transfer al probei de celule stem din recipientul unde proba a fost stocată în cursul ultimilor 4 ani în recipientul pentru transplant, precum și protocolul medical de aplicare a probei. Toți pașii transplantului au fost prezentați clar și în detaliu, facilitând desfășurarea în condiții perfecte a procedurii.

Înainte de momentul propriu-zis al transplantării, proba a trecut printr-o ultimă verificare a calității sale – a fost reverificat numărul de celule din probă după decriogenare. Rezultatul este unul foarte bun: proba și-a păstrat caracteristicile de celularitate de la momentul recoltării pe toată durata stocării probei în bancă.

„Familia a cautat solutii pentru situatia cu care se confrunta. Astfel au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltata la nastere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiaza copii din intreaga lume inca de cativa ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut in intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obtinut in tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca si in acest caz, pacientul nostru sa obtina rezultatele foarte bune post-transplant pe care le asteptam ca urmare a experientei internationale pe care o cunoastem de la centre medicale precum cel amintit!”, a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure.

SURSA