Această problemă dată elevilor dintr-o școală primară chineză a pus pe jar tot internetul. O pisică, o broască țestoasă și o masă, cu eforturi comune, au decis să-i ducă în eroare pe toți.

Așadar, avem următoarele date: distanța de la vârfurile urechilor pisicii, care stă pe masă, și până la broasca țestoasă, care stă pe podea, este de 170 de centimetri; distanța de la broasca țestoasă, care stă pe masă, până la vârfurile urechilor pisicii, care stă pe podea, este de 130 de cm. Află înălțimea mesei!

Pentru ca să-ți fie mai ușor să găsești soluția, iată o imagine care te va ajuta.

Această problemă poate fi rezolvată prin două metode.

1. Metoda algebrică

Pentru prima masă reiese următoarea ecuație: pisica+masa-broasca=170. Pentru a doua masă: broasca+masa-pisica=130.

De ce să nu adunăm aceste două ecuații?

Astfel, vedem că necunoscutele cu semne diferite ne dau în sumă zero și le reducem, iar în rezultat obținem că 2 mese=300, ceea ce înseamnă că o masă are 150 de cm.

Există însă și o rezolvare mai simplă.

2. Metoda vizuală

Dacă vom pune cele două mese una peste alta vom observa că suma datelor oferite este egală cu distanța dintre pisica de pe masa de sus și pisica de la podea.

Dacă vom scoate pisica de sus, care este și jos, vom vedea că ambele mese vor constitui suma dintre 170 și 130. Și iarăși: 2 mese=300, iar o masă=150 de cm.

Nu-i așa că totul este mult mai simplu decât părea inițial? Tu ai reușit s-o rezolvi din prima sau ai folosit sugestiile noastre?