Săpunul este cunoscut de cei mai mulți dintre noi pentru calitățile sale antibacteriane şi ca agent de curăţare. Dar săpunul are multe alte utilizări, pe lângă faptul că îl folosim pentru igiena personală.
Săpunul este o substanță minunată și poate servi ca un lubrifiant, îndepărtarea mirosurilor, insectelor sau chiar ca o modalitate de a marca obiecte. În plus, săpunul poate fi folosit pentru a suplimenta o varietate de sarcini în jurul casei, având legătură cu cusutul, înfrumusețarea corpului și îndepărtarea petelor, printre multe altele.

Vă prezentăm o varietate largă de utilizări alternative atât pentru săpun, cât și pentru săpun lichid. Șansele sunt să fiți uimiți de aplicațiile variate pe care această substanță le oferă.

1. Curăţarea periilor

Credeți sau nu, dar periile de păr, piepteni și periile de machiaj pot conține o mulțime de lucruri dezagreabile, inclusiv murdărie, ulei și chiar acarieni în unele cazuri. Aruncați perii, piepteni și perii de machiaj în săpun și apă caldă pentru a elimina grăsimea și produsul de păr.

2. Păstrează ochelarii curaţi

Pentru a împiedica ochelarii să se murdărească, doar frecați cu o bară de săpun pe lentilele dvs. Ștergeți săpunul cu o cârpă moale, cum ar fi microfibra și veți avea ochelarii perfect curaţi.

3. Curăţarea bijuteriilor

Săpunul poate degresa și spăla murdăria din bijuterii. Se toarnă săpun într-un castron și se ţin bijuteriile în castron timp de aproximativ cinci minute. Utilizați o periuță de dinți pentru a elimina orice murdărie.

4. Transformaţi săpunul în gel de duş

Utilizați o răzătoare de brânză pentru a răzui un săpun şi apoi adăugați-le într-o cratiță. Adăugați apă în cratiţă până când săpunul se topeşte. Adăugați amestecul într-o sticlă cu pompă pentru un gel de duș ieftin, de casă cu efecte benefice pentru organism.

5. Transformaţi săpunul în detergent

Dacă trebuie să spălați ceva cât mai repede posibil, care nu poate fi aruncat în mașina de spălat, puteți folosi săpun. Utilizați o lingură de săpun în loc de detergent pentru a vă spăla îmbrăcămintea.

6. Dezinfectant pentru toaletă

Într-un castron, se amestecă bicarbonat de sodiu, acid citric și un pic de săpun lichid. Se amestecă când devine un amestec consistent, apoi se aşează într-o formă cu gheață și se îngheață. Odată înghețat, aruncați o “bomba de curățare” în toaletă și urmăriți-o cum își fac magia!

7. Volum pentru gene

Dacă aveți gene subțiri şi rare, sapunul ar putea fi ceea ce aveți nevoie pentru a le da grosime. Treceţi pensulă pentru curățarea genelor peste o bară de săpun. Utilizați trucul pentru a volumiza sprâncenele pentru un aspect îngrijit.

9) Mobilier curat pentru terase

Luați un castron de apă caldă și puneţi în el săpun. Ştergeți-vă mobilierul de terasă în aer liber și clătiți-l apoi cu un furtun de grădină.

10. Îndepărtează animalele sălbatice din grădină

Pentru a păstra cerbi și alte animale sălbatice în afara grădinii dvs., tăiați o bucată de săpun în cuburi și înfășurați-le în cârpă. Strângeți cuburile acoperite cu cârpă în mânere de lemn și le așezați în grădina dvs. Mirosul ar trebui să țină animalele sălbatice departe.

11. Te scapă de muște

Muștele sunt o adevărată provocare odată le-ați lua în casa ta. Creați o capcană de fructe prin aruncarea a trei picături de săpun în un castron de oțet. Oțetul va atrage muștele în castron și săpunul îi va face să se înece.

13. Previne arderea vaselor de camping

Săpunul poate preveni formarea de funingine greu de îndepărtat de pe fundul vaselor de camping. Frecați partea inferioară a vasului cu o bară de săpun înainte de a-l pune pe foc. Săpunul previne formarea de funingine și face curățarea mult mai ușoară.

14. Curăță podelele

De-a lungul timpului, gresia din bucătărie și baie pot aduna mizerii greu de îndepărtat. Pentru a combate acest lucru, amestecați două linguri de săpun lichid într-o găleată de apă caldă și spălați pardoseala. Proprietățile de curățare ale săpunului elimină orice mizerie.

15. Curăță murdăria mâinilor după grădinărit

Dacă lucrați în grădină, știți cât de enervantă este încearcă să îndepărteze murdăria de sub unghiile dumneavoastră după aceea. Pentru a evita acest lucru, răsturnați patru unghii peste o bară de săpun înainte de a merge la grădină. Săpunul trebuie să împiedice formarea murdăriei sub unghiile dvs. și este ușor de spălat.

16. Îndepărtează petele de pe covor

Dacă ați vărsat ceva pe covor, nu trebuie să vă panicați. Doar dizolvați o lingură de săpun lichid în două căni de apă caldă și frecați pată cu această soluție. Asigurați-vă că utilizați o cârpă albă curată. Continuați să ștergeți până când pânza dvs. absoarbe pata și dispare de pe covor. Apoi, clătiți cu apă rece și ștergeți cu o cârpă.

17. Îndepărtează insectele

Dacă aveți o problemă cu insectele care mănâncă frunzele plantelor preferate, atunci săpunul ar putea fi soluția perfectă. Se amestecă săpun cu puțină apă. Se amestecă și apoi se pulverizează partea inferioară a frunzelor plantei.

18. Limitează zonelor otrăvite

Iedera otrăvitoare este provoacă  durere când veți intra în contact cu ea, iar erupția cutanată se poate răspândi în alte părți ale corpului. Pentru a împiedica răspândirea iederii otrăvitoare, trebuie să uscați aceste plate otrăvitoare, spălând imediat zona cu săpun.

19. Elimină mirosurile neplăcute din pantofi

Dacă aveți pantofii cu miros neplăcut, puneți o bucată de săpun înfășurată în aceștia și lăsați-l peste noapte. Săpunul ar trebui să elimine mirosurile neplăcute până în ziua următoare. Ar fi indicat să pulverizați interiorul încălțămintei cu alcool pentru a șterge orice umiditate care ar putea fi sursa mirosului neplăcut.

sursa: https://homehacks.co/40-uses-for-soap-other-than-cleaning/