Te-ai plimbat vreodată prin zona veche a unui oraş, acolo unde găseşti clădiri impunătoare din piatră aliniate pe străzile bătătorite de timp? Te-ai simţit vreodată urmărit când mergi pe stradă, ca şi cum ochi vigilenţi îţi măsoară fiecare pas? Ei bine, dacă îţi vei ridica privirea către cer şi către acoperişurile unor astfel de clădiri vechi, vei surprinde uneori câte un ochi de piatră care te fixează cu privirea-i intensă.

Un ochi curios şi scormonitor va găsi printre coamele acoperişurilor o întreagă colecţie de făpturi fantastice care îşi păzesc cu străşnicie templul de piatră. Acestea se înfăţişează lumii sub forma unui gargui, unui grotesc sau chiar a unei himere, ori a unei alte bestii înspăimântătoare. În special vechile catedrale în stil Gotic (perioada cuprinsă între secolele al XII-lea şi al XV-lea) beneficiază de „serviciul” unor astfel de animale fioroase care le păzesc culmile acoperişurilor. Există însă şi castele sau fortăreţe care îşi prezintă, alături de catedrale, colecţia de animale fantastice, spre spaima omului de rând.

Dacă ai fi trăit în timpurile în care aceste fiinţe au fost cocoţate pe vârfurile lor de piatră, undeva în Evul Mediu, ai fi ştiut că se credea despre ele că au rol de protecţie, de a ţine departe spiritele rele, că garguiele sunt gardienii clădirilor. Însă ai fi aflat şi că acest rol era doar unul simbolic, de personaj de legendă, şi că, practic, garguiele aveau o funcţiune clară: sunt predecesoareleTe-ai plimbat vreodată prin zona veche a unui oraş, acolo unde găseşti clădiri impunătoare din piatră aliniate pe străzile bătătorite de timp? Te-ai simţit vreodată urmărit când mergi pe stradă, ca şi cum ochi vigilenţi îţi măsoară fiecare pas? Ei bine, dacă îţi vei ridica privirea către cer şi către acoperişurile unor astfel de clădiri vechi, vei surprinde uneori câte un ochi de piatră care te fixează cu privirea-i intensă.Făpturile fantastice cocoţate pe clădiriburlanelor şi jgheaburilor din ziua de azi şi sarcina lor este de drenaj. Astfel, aceşti gardieni cu gurile căscate îndepărtează apa de ploaie de zidurile şi fundaţiile clădirii şi o proiectează cât mai departe, pentru a proteja structura de eroziunea apei.


Am enumerat mai sus o serie de animale fantastice care hălăduiesc pe culmile clădirilor. Ca să le înţelegem mai bine, îţi voi explica mai întâi ce este un gargui. Cuvântul vine din limba franceză, „gargouille”, şi înseamnă „gât”. Probabil că semnificaţia provine de la zgomotul de gâlgâit al apei atunci când curge prin acest gât al animalului şi prin gura sa. De fapt, garguiul este o sculptură din piatră, adesea din granit, care are un rol important în arhitectura unei clădiri, pe lângă cel de ornament. Multe garguie au jgheaburi tăiate pe spate pentru a dirija apa care, odatăcapturată, este direcţionată prin gura deschisă a creaturii. Garguiele au de obicei o formă ciudată, alungită, deoarece lungimea acestora determină cât de departe este „scuipată” apa de ploaie faţă de pereţii clădirii.