Traim pe o planeta din ce in ce mai poluata iar lumea nu este in masura sa ajunga la o intelegere globala impotriva acestui fenomen. De curand, Statele Unite s-au retras dintr-un important acord de mediu.

Cu toate acestea poluarea aerului se afla la un alt nivel in tari precum Coreea de Sud si Thailanda.

Guvernele acestor tari, si nu numai, au recunoscut ca vor sa foloseasca in masa tehnologii de modificare a vremii in incercarea de a curata aerul. Coreea de Sud a anuntat in luna martie ca intentioneaza sa inceapa implementarea asa numitei tehnologii de insamantare a norilor pentru a aduce ploaie in Seul, iar guvernul din Thailanda a facut efectiv acest lucru si a provocat ploaie in Bangkok in Ianuarie 2019.

In aceste conditii ne intrebam, pe buna dreptate; Cat de utila este aceasta tehnologie ? Care sunt efectele ei pe termen scurt si mediu ?

Tehnologia in sine nu este chiar asa de noua. A fost descoperita inca din anul 1940, cand Bernard Vonnegut, un om de stiinta atmosferica, a descoperit ca particulele de iodura de argint ar putea fi folosite pentru a forma zapada din vaporii de apa. Acest experiment s-a petrecut intr-un laborator de la aceea vreme. Ceea ce stim cu siguranta este ca tehnologia aceasta a fost folosita pentru a “curata” cerul in timpul olimpiadelor de la Beijing in 2016 si pentru a aduce zapada pe muntii din Colorado.

“Desi aceasta tehnologie poate aduce beneficii planetei noastre ea nu este utilizata in mod corect si totul trebuie reglementat la nivel mondial” – afirma Daniel Rosenfield, profesor de stiinte atmosferice la Universitate Ebraica din Ierusalim.

“Bombardarea norilor cu un element ca iodura de argint nu va aduce intotdeauna ploaia, si aceasta nu va cadea acolo unde vor cercetatorii. Conditiile aspre din Asia de sud – aerul uscat si racoros ingreuneaza formarea acestor nori iar poluarea pune piedici majore in finalizarea cu succes a acestui experiment” a declarat cercetatorul.


Bombardare norilor cu elemente chimice nu este decat o solutie de moment impotriva poluarii iar aceasta trebuie eliminata de la sursa. Nici o ploaie nu va opri poluarea pe terra.

“Este o idee foarte buna sa abordam incetinirea poluarii aerului prin reducerea emisiilor, prin trecerea la energii regenerabile, masini electrice”, a declarat Rosenfield pentru Earther. “Acestea vor rezolva atat problema poluarii aerului cat si problema incalzirii globale.

O mare parte dintre cercetatori spun ca daca aceasta tehnologie nu va fi reglementat la nivel global va produce mai mult rau decat bine. Inundatiile dezastruase din America din anul 2017 sunt puse pe seama folosirii in exces a acetor insamntari ale norilor


Activitate de bombardare a norilor a crescut cu 30% in zona Arabiei Saudite in anul 2017, iar bugetul pe 2016 a bost in jurulu sumei de 600.000$. Oficialii centrului de meteorologie si seismologie nu au vrut de dezvaluie ce buget au avut in anii 2017 si 2018.