A venit căldura. Asta e bine. A venit și soarele. Asta e și mai bine. Lumea și-a scos bicicletele de prin mansarde. Asta tot bine e. Mulți concetățeni sunt însă pe biciclete noi, poate chiar primele lor biciclete. Asta e cel mai bine.

Până mi-oi dota și eu casa scării cu o bicicletă proprie și personală rămân șofer. Preponderent șofer oi rămâne și după aia, prin excelența jobului cu care-mi ocup mare parte a săptămânii. Mi-aș dori așadar să știu că bicicliștii cu care mă întâlnesc în trafic știu să circule fără a prezenta vreun pericol.

Ca șofer, când mă apropiu de un biciclist încerc să estimez cam ce traiectorie va urma. În principiu biciclistul are câteva variante: fie merge înainte în mod constant, fie se încadrează pentru dreapta sau pentru stânga.

Dacă ești biciclist și nu vrei să virezi, ți-aș fi foarte recunoscător dacă vei merge cât mai constant. E destul pe bicicletă ți-e foarte greu să vezi ce-ți vine din spate, nu e nevoie să mergi sinuos de parcă ai vrea musai să mă derutezi.

Când circuli în trafic, te rog eu să te abții de la diverse numere artistice cum ar fi mersul în „S”-uri sau mersul fără mâini pe ghidon. Nu uita că dacă ai setată o viteză prea grea, nu poți pedala și ține ghidonul drept în același timp. Alege o treaptă mai lejeră.

Dacă e nevoie să virezi stânga, nu încurci pe nimeni dacă te încadrezi corespunzător. Va trebui însă să semnalizezi. Dacă ridici o mână și eventual arunci și un ochi în spate pentru a te asigura, mai puține mașini se vor mai împiedica de tine. Secretul în trafic e predictibilitatea.

Dacă circuli coerent și corect iar vreun idiot te claxonează din spate, nu e nevoie să te-ntorci speriat. E cel mai bun motiv să te dezechilibrezi și să sperii un șofer mai atent, care pentru a te evita în grabă poate va cauza alte accidente.

Nu ar strica nici să răsfoiești un curs de la o școală de șoferi, chiar dacă nu ai permis. După cum ziceam, predictibilitatea e secretul unui trafic sigur. Dacă vei înțelege unele reguli de circulație și le vei respecta, nu numai că vei avea siguranța că mergi cum trebuie și că alți șoferi pricep ce faci, ci și tu vei pricepe ce vor unii „dobitoci” din trafic.

În loc de încheiere, un ultim mesaj pentru bicicliști, inclusiv pentru cei de 60 de ani de pe la sate: alcoolul nu face bine nici în spatele ghidonului. Niciodată.