Statisticile sunt dezamagitoare. In 2018 s-a inregistart un record   cum nu a fost niciodata. Pe Terra traiesc mai multi batrani ca niciodata.Nu este  vorba de o singura  tara,  este vorba de intreaga populatie a planetei.

Conform calculelor cercetatorilor, in a doua jumatate a secolului XXI, omenirea va vedea consecințele grave ale acestei tendinte. Cresterea calitatiii vietii și inovatiile medicale prelungesc viata. În 1960, oamenii au trăit în medie 52 de ani, in timp ce în 2018, varsta medie a crescut la 72  de ani.

De ce, în condiții favorabile, rata natalității nu crește? 

Îmbătrânirea demografică a populației. Oamenii de știință au estimat că în 2050 proportia va fi de 2 batrani in varsta de peste 65 ani  la  un copil. Acest lucru va lovi în mod extraordinar economia globală. În prezent, populația îmbătrânită este vizibilă. În 1960, o femeie avea o medie de cinci copii. În 2018, cifra sa redus la jumătate.

Astăzi există aproximativ 2,4 copii pe femeie. Și dacă adăugăm această creștere a speranței de viață medii, obținem statistici triste. În  tarile est europene , rata natalității este chiar mai mică – o medie de 1,73 copii pe femeie. În cazul în care tendința continuă, populația acestor tari  va scădea cu 11 milioane până în 2050. Oamenii bătrâni devin mai numerosi.

 Desigur, se manifestă în moduri diferite în diferite țări. De exemplu, în Japonia, proporția persoanelor în vârstă este de 27% din populația totală. Țara soarelui rasare detine recordul  în acest sens. Persoanele în vârstă trăiesc mai mult aici, în medie, până la 84 de ani. Dar copiii se nasc mai rar. Copiii sub cinci ani din Japonia sunt de doar patru  procente .

 

În viitorul apropiat, vârsta de pensionare din țară va fi crescută de la 65 la 70 de ani. Și toate pentru că economia nu mai poate face față unui număr foarte mare de pensionari. În plus, cel mai mare număr de copii din țările cu cea mai scăzută calitate a vieții. “Țara cea mai fertilă” din 2017 a fost numită Niger.

O femeie are în medie 7 – 8 copii acolo. Dar în această țară există și o mortalitate infantilă incredibilă. Din mii de copii, 85 mor, cel mai mare numar  din lume.

Cum va afecta îmbătrânirea populației economia?

Impactul principal asupra economiei – reducerea numărului de lucrători. Aceasta afectează toate zonele de producție. Persoanele care se pensionează sunt de fapt asigurate în detrimentul populației active. Astfel, creșterea cheltuielilor cu pensiile, cu o reducere a veniturilor fiscale, va duce la o lipsă serioasă de fonduri. Și acest lucru va afecta creșterea economică.

De exemplu, în Japonia în următorii 40 de ani se preconizează un declin economic serios: mai mult de un sfert din volumul actual. În plus, populația “imbatranita” necesită îngrijiri speciale. Cu alte cuvinte, cheltuielile sociale și medicale ale statelor cresc. Psihologii consideră că tendința de îmbătrânire este negativă. Un decalaj generos de generații duce la faptul că seniorii simt o înstrăinare acută de la tineri. 

În Europa, tinerii preferă să aibă copii mai târziu. În primul rând, din motive financiare. În al doilea rând, deoarece femeile din întreaga lume aleg din ce în ce mai mult o carieră și o auto-realizare. Oamenii de știință văd o cale de ieșire într-o atitudine mai rațională față de populația în vârstă. Un medicament bun îi va ajuta pe bătrâni să traiasca  mai mult timp.

Experții   promoveaza  un  stil de viață sănătos. La urma urmei, dacă un pensionar mănâncă în mod corespunzător și se mișcă foarte mult, este bolnav mai rar, iar povara pentru îngrijirea sănătății este redusă.