În Filipine, există un nou proiect de lege care impune studenților să planteze 10 copaci pentru a putea absolvi. Acest nou proiect de lege este răspunsul țării pentru a inversa efectul defrișărilor. Mai important, are ca scop educarea tinerei generații să participe într-o campanie de salvare a mediului.

Defrisarea sau pierderea copacilor reprezintă una dintre cauzele principale ale schimbărilor climatice, inundațiilor, eroziunii solului și a efectului de seră. Cauzele defrișărilor includ mai mulți factori. Construcția urbană, ca parte a modernizării, necesită tăierea copacilor pentru a produce materiale de construcție și mobilier. Activitățile miniere necesită, de asemenea, curățarea unor păduri uriașe pentru a face loc locului de extracție. În unele țări în curs de dezvoltare, oamenii trebuie să taie copacii pentru a obține lemn de foc pentru gătit și încălzire.

Împreună cu alte țări din Asia de Sud-Est, care au aceeași problemă, FIlipine s-a angajat să rezolve problema defrișarilor. Pe lângă factorii menționați anterior, exploatarea ilegală este, de asemenea, o problemă persistentă în țară. Până în prezent, guvernul filipinez nu dispune de o soluție absolută pentru a împiedica companiile de exploatare forestieră să taie copaci în mod nediscriminatoriu. În 1900, țara avea o suprafață de pădure de 21 milioane de hectare. Dar în 1999, acoperirea pădurii a scăzut la 5,5 milioane de hectare. În ultimii 40 de ani, țara pierde în jur de 47.000 de hectare de pădure în fiecare an. Dacă această problemă continuă în același ritm, în viitorul apropiat, Filipinele va deveni un loc lipsit de pădure.

Pentru a preveni această catastrofă, Reprezentantul partidului aflat la guvernare, Gary Alejano, a propus un proiect de lege care să rezolve problema. Un prim pas a fost ca fiecare elev care va urma cursurile unei scoli din Filipine trebuie să planteze 10 copaci ca o condiție pentru absolvire . Această condiție se va aplica tuturor nivelurilor de educație – primar, liceu și colegiu. Există aproximativ 17,5 milioane de absolvenți pe an. Dacă acest număr de absolvenți ar planta câte 10 copaci fiecare, ar fi plantați cel puțin 175 de milioane de copaci noi în fiecare an. Potrivit proiectului de lege, chiar și cu o rată de supraviețuire de zece procente, inițiativa ar produce încă 525 de milioane de copaci în decursul unei generații.

Politicianul Gary Alejano care a apropus această lege

 

Politicianul filipinez a adoptat proiectul de lege la Senat pe 15 mai. Dacă trece drept lege, generația tânără ar putea avea o implicare semnificativă în revigorarea pădurii din Filipine. Această realizare, credem noi, este mult mai demnă decât orice realizare academică pe care oricine ar putea să o obțină. Ar permite copiilor să restaureze și să pregătească lumea pe care o vor moșteni în viitor.

De fapt, aceasta nu este prima inițiativă care necesită implicarea studenților în economia mediului înconjurător. Fundația Akshar , o școală non-profit indiană, nu acceptă bani ca taxă de școlarizare. În schimb, studenții plătesc taxele de școlarizare prin colectarea și reciclarea deșeurilor de plastic. Prin aducerea deșeurilor de plastic colectate din oraș, elevii pot beneficia de educație și, în același timp, pot curăța mediul înconjurător. În plus, școala ajută studenții să câștige bani, încurajându-i să creeze produse reciclate.

Fundația Akshar solicită studenților să plătească cu deșeuri din plastic în loc de bani pentru taxele de școlarizare