Despre turismul in Romania cred ca s-au scris in ultimii ani mii de articole, atat in presa cat si pe bloguri, au curs la propriu rauri de cerneala, s-au tocit mii de taste, totul pentru a ne deschide ochii, pentru a promova sau pentru a infiera practicile si situatia turismului romanesc. Au fost cheltuite milioane de euro pe asa-zise promovari cand de fapt noi nu avem ce promova. Suntem zero!

Nu incerc sa ponegresc actiunile “bune” pentru ca mai sunt oameni care au ambitie, care au posibilitatile financiare si canalele mediatice necesare infaptuirii de lucruri bune pentru tara asta si care isi dau tot interesul, dar cu toate astea tot ce s-a intamplat pana acum in domeniul turismului nu are aproape nici o valoare in comparatie cu situatia actuala in care ne aflam.

Desigur daca stam sa ne gandim si sa punem pe hartie idei bune se gasesc, De exemplu Zoso a pus in pagina un lucru pe care un bun prieten de al meu mi-l tot spune de vreo doi ani de zile “Turul Ciclist al Romaniei” si sunt perfect de acord cu ideea lor insa de la idee pana la punere in practica e un spatiu vid pe care nu il poate umple nimic la ora actuala… o gaura neagra.

Am sa dau patriotismul de-o parte si sa privesc situatia asa cum este:

Nu avem mare! De fapt dupa cum stiti avem, dar haideti sa fim seriosi… Marea Neagra este o mare urata comparativ cu alte mari ale Europei si de ce nu ale lumii. Litoralul romanesc este mic, zilele insorite (aka bune de plaja si baie) dintr-un an sunt putine comparativ chiar si cu vecinii nostri din Bulgaria sa nu mai vorbim de Greci, Turci, Italieni, Croati, etc… care toti stau mult mai bine ca pozitionare geografica pentru a face turism la mare.

Ce inseamna asta? Inseamna ca hotelierii nostri au mai putine zile la dispozitie pentru a face performanta in afaceri, iar asta se traduce prin preturi mai mari la servicii si cazari deci automat scaderea atractivitatii pentru turisti,

Nu avem munte! De fapt avem, insa optiunile pe care le ofera pentru turism sunt limitate. Nu vom putea niciodata sa avem partiile pe care le au austriecii, pentru ca Muntii Carpati nu sunt Alpii, iar Alpiii dupa cum bine stiti se intind in jumatate de Europa.

Suntem limitati si la capitolul acesta, desi stiu ca vor fi multe voci care ma vor contrazice, Chiar cu investitii colosale in infrastuctura montana ( partii, cabane, hoteluri, amenajarea traseelor montane, creearea de facilitati pentru diverse distractii) nu vom putea sa luam fata tarilor cu traditie in turismul montan.

Nu avem istorie! De fapt avem, dar este ascunsa bine. Nu se poate vizita, nu poti ajunge la ea sau este ingropata sub pamant pentru ca nu trebuie sa deranjam “corcocobauru de padure care se gaseste numai acolo si este protejat”. Daca locul este amenajat in mod sigur nu ai ghid, nu ai pliante in limbi de circulatie internationala, la naiba nu ai nici macar o buda unde sa iti faci nevoile daca te trece si da norocu’ peste tine sa fii la o locatie istorica.

Pe langa lucrurile de mai sus tin iarasi sa amintesc ca nu putem sa rivalizam cu Grecia unde pamantul musteste de istore, cu Italia, cu Franta, cu Anglia… nu am fost niciodata o putere mondiala, castelele, regii si cavalerii nostri nu inseamna nimic pentru istoria lumii. ( da noi am invatat si stim de ei dar strainul nu a auzit, si daca nu a auzit nu il intereseaza ). Nu s-au scris carti, poeme si cantece pe care sa le stie o lume intreaga despre istoria si evenimentele tarii deci in sufletul turistului nu se va aprinde vreodata flacara dorintei de a vedea locurile unde voievozii nostri s-au odihnit maretul dorsal.

Nu avem infrastructura! De fapt chiar nu avem. Ne lipsesc aeroporturile, autostrazile, drumurile, hartile, marcajele, hotelurile, locurile de distractie, Aici e mult de povestit, dar majoritatea dintre voi cunoasteti subiectul.

Nu avem oameni pregatiti si scoliti in turism si servicii turistice! In schimb avem patroni care au investit intr-o locatie la mare sau la munte sicare spera sa isi amortizeze investitia daca se poate intr-un sezon, iar in sezonul urmator sa isi cumpere Ferari ( bineinteles tragand pe spatele prostilor care platesc serviciile oferite de el ).

Nu avem chelneri pregatiti sa te serveasca “a la carte” in schimb avem personal luat de pe margina santului si hamalit pe bani putini de patronii mai sus descrisi pentru a ne oferi serviciile care se cer in turism ( chelneri, picoli, receptioneri, cameriste si tot tacamul) si ghici ce… Nu sunt in stare.

Avem parcangii, bizoni, marlani, manelisti, hoti, betivi, violenti care au talentul de a strica turistului un sejur prin simplul fapt ca exista si ii vezi pe strada.

Ce vreau eu sa spun este ca avem sanse mici de tot sa facem turism de talie internationala, dar cu toate astea de muncit in turism este… Adica sunt lucruri de imbunatatit, de fapt de ce zic imbunatatit… turismul romanesc trebuie construit de la zero ( pentru ca suntem zero). Avem de munca, dar nu pentru straini, ci pentru noi.

Toata lumea o da de garduri cu turistul strain, dar la turistul roman se mai gandeste cineva? Oare turistul roman nu merita o Romanie pe care sa o poata vizita in cele mai bune conditii si in care sa isi poata cheltui banii stransi de-a lungul unui an pentru un concediu de 2 saptamani la mare sau la munte?