Cu câteva luni în urmă, când au fost donați peste un miliard de dolari pentru restaurarea Catedralei Notre Dame, mulți oameni se întrebau de ce astfel de sume nu sunt disponibile pentru probleme mai apăsătoare ale planetei precum lipsa de adăposturi pentru oamenii nevoiași sau pentru protejarea mediul înconjurător. Este cu siguranță nevoie de o contribuție atât de mare pentru a ajută planeta, dar asta nu se întâmplă foarte des.

În octombrie, filantropul Hansjörg Wyss, CEO al Fundației Wyss, a promis să doneze un miliard de dolari pentru eforturile de conservare a mediului din următorii zece ani.

Într-un articol pentru New York Times, Wyss a prezentat un plan incredibil. Dorește să achiziționeze terenuri mari din întreaga lume pe care le vatransforma în parcuri deschise publicului.

“Ideea este că terenurile sălbatice se conservă cel mai bine iar cele aflate în proprietatea oamenilor nu sunt conservate așa cum ar trebui. Nu doresc blocarea accesului, ci vreau ca terenurile sa fie transformate în parcuri naționale publice, refugiu pentru animale sălbatice și rezervații marine, deschise pentru toată lumea. Oricine va puteaexperimenta si explora acele regiuni. Noțiunea de a ține aceste locuri pentru utilitate publică a fost una în care am crezut profund încă de când eram tânăr, când am vizitat pentru prima oară parcurile din Munții Stâncoși din Colorado “, a spus Wyss.

“Fiecare dintre noi: cetățeni, filantropi, oameni de afaceri și guverne ar trebui să fie îngrijorați de decalajul enorm față de cât de puțin este protejată natura noastră și cât ar trebui, de fapt, să fie protejată. Este un decalaj pe care trebuie să-l remediem urgent, înainte ca amprenta umană să distrugă locurile sălbatice ale pământului “, a adăugat el.

Wyss speră că contribuția sa va putea proteja 30% din planetă până în anul 2030.