Ai nevoie de un alt motiv pentru a iubi albinele? Știai că prietenii noștrii care iubesc florile pot efectua o aritmetică de bază, oamenii de știință au descoperit în urma unui experiment că, albinele, pot recunoaște simbolurile asociate numerelor. Așa cum noi, oamenii recunoaștem simbolul 7 sau VII și știm că este asociat cu o cantitate respectivă, se pare că albinele pot face aceeași asociere.

Cu alte cuvinte, ele nu înțeleg doar cantitățile, adunarea sau scăderea, albinele pot înțelege, de asemenea, un limbaj simbolic pentru aceste concepte. Asta este destul de uimitor pentru o creatură cu un creier atât de mic!

“Considerăm că știu numărul exact de copii, dar sunt capabile să recunoasca ceea ce reprezintă cifra 4, de fapt, acet lucru necesită un nivel sofisticat de abilități cognitive”, a spus omul de știință Adrian Dyer de la Universitatea RMIT din Australia.

“Studiile au arătat că primatele și păsările pot învăța, de asemenea, să lege simbolurile cu numere, dar acum este prima dată când am văzut acest lucru la insecte”.

Cercetătorii au avut deja o îndoială că acest lucru a fost posibil. Ei au descoperit, printr-o experimentare atentă, că albinele par să înțeleagă simbolurile pentru adunare și scădere; pentru a efectua o aritmetică foarte elementară.

Mai știm, pe baza studiilor anterioare, că albinele pot comunica, folosind un “dans” specific/complex, pentru a transmite informațiile cu privire la locul unde să se hrănească.

Dar aceast studiu ne duce cu un pas înainte, arătând, pentru prima dată, că, astfel oamenilor, cimpanzeilor și chiar porumbeilor, nevertebratele pot înțelege și utiliza un limbaj matematic.

Studiul se numeste Bee Smarts si este efectuat de – Howard și colabcolaboratorii de la institutul Proceedings of the Royal Society B

Cercetătorii au folosit un sistem modificat utilizat anterior pentru a determina dacă porumbeii ar putea recunoaște simbolurile numerice. Simbolurile inventate sau “semnele” au fost atribuite și plasate într-un labirint în formă de Y.

Albinele s-au antrenat să zboare în acest labirint, unde mai întâi ar vedea un stimul – fie un semn, fie o imagine care prezintă două sau trei forme – înainte de a fi plasate intr-o cameră de decizie. Acolo, ar vedea două opțiuni.

Dacă ar fi arătat inițial un semn, cele două opțiuni ar fi o imagine a două forme și o imagine a trei forme și ar trebui să aleagă numărul corect de forme care să se potrivească cu semnul. Dacă ar fi arătat inițial o serie de forme, cele două opțiuni ar fi două semne diferite și ar trebui să se potrivească semnului cu numărul de elemente pe care le-au văzut.