“Boaba de fasole” sau “Bean” apare atat la barbati cat si la femei si se gaseste la oamnii din intreaga lume. ACest os etse un adevarat atavism. Dar un atavism care se intoarce treptat. In 1918, a fost descoperit in 11% din populatie, iar in 2018 era deja prezent in proportie de 39% din locuitorii planetei.

Ce este acest os si de ce medicii sunt siguri ca in cateva generatii va deveni important ?

Sa facem un mic test. Incercati sa palpati partea din spatele genunchiului. Simtiti o mica lovitura ? Felicitari ! sunteti “proprietarul” unui “bob de fasole” sau asa cum spun doctorii Bean. Oamenii de stiinta au efectuat un studiu la scara larga si au studiat pacientii care sufera de aceasta patologie. Au controlat genunchii oamenilor din 17 tari in ultimii 150 de ani. S-a dovedit ca “fasolea” a inceput sa se intalneasca de aproape patru ori mai des. Au venit si cu o teorie in acest sens.

Datorita faptului ca dieta umana s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, aceasta a devenit mai hranitoare, oasele tibiale si muschii piciorulu s-au marit. Ca urmare, sarcina asupra articulatiilor genunchiului au crescut si ele. Teoretic acest “bob de fasole” este un os care ajuta la reducerea acestei sarcini.

In ajutorul acestei teorii vin maimutele. Acestea au un asemenea os in articulatiile genunchiului si s-a dovedit faptul ca speciile care au bobul de fasole au o eficienta mecanica mult mai dezvoltata.

atavísm sn [At: BRĂESCU, M. B. 11 / Pl: ~e / E: fr atavisme] Apariția, la un descendent vegetal sau animal, a unor caractere care nu sunt proprii tipului respectiv, dar aparțin ascendenților îndepărtați.