Un vânător de trofee american este vedeta sâptămânii pe internet după ce a participat ce a participat recent la o expediție de vâătoare în regiunea Himalayană din nordul Pakistanului mai exact în Gilgit-Baltistan. Bryan Kinsel Harlan, din Texas, a plătit 110.000 de dolari pentru a vâna o capră de munte rară. În fotografia de mai jos, el îngenunchează cu mândrie lângă exemplarul protejat de lege.

“A fost o pradă ușoară și deosebită”, a declarat domnul Harlan pentru presa pakistaneză. “Sunt bucuros să am acest trofeu.”

Harlan este al treilea american care călătorește în Pakistan și vânează o capră markhor. Animalul sălbatic este considerat a fi pe cale de dispariție. În 2011, în regiune au fost înregistrate aproximativ 2.500 caprine. În ultimii ani, populația a scăzut foarte mult, în mare parte datorită despăduririlor, activităților militare, braconajului local și vânătorii de trofee nereglementate.

Imaginea a provocat revoltă în social media. În cea mai mare parte, oamenii sunt înfuriați de lipsa legilor care interzic sau reglementează vânătoarea. În ciuda reacției acerbe, Harlan rămâne mândru de aventura sa.

Videoclipul expediției de vânătoare a lui Harlan îl arată cum urcă pe o stâncă. Apoi împușcă un markhor mascul care stătea lângă o capră tânără.

În următorul film, Harlan și-a exprimat recunoștința pentru că a fost “primit cu brațele deschise”. El a numit Pakistan o destinație sigură pentru turiști și a recomandat-o călătorilor americani. “Acesta este un exemplu perfect de vânătoare iar sătenii sunt foarte primitori și dispuși să primească noi turiști”, a spus vânătorul.

Pentru a preveni dispariția caprelor markhor, Pakistanul a inființat 5 arii protejate în India pentru caprele de munte rare care se plimbă în libertate și se reproduc. Autoritățile din țară permit, de asemenea, vânătorilor – cum ar fi domnul Harlan – care au plătit sume mari de bani, să vâneze caprele markhor în regiune. Ei susțin că această derogare va proteja speciile pe cale de dispariție de la o posibilă dispariție.

Intr-un raport al ziarului The Independent arată că aproximativ 80% din profiturile provenite de la vânătorii de trofee sunt redirectionate catre localnicii care locuiesc în habitatul caprei. Celelalte 20% sunt alocate agențiilor guvernamentale pentru animale sălbatice.